Autor Societat
8 Setembre 2019 a 18:00

El President Quim Torra presenta IdentiCAT

La Generalitat actuarà de validador

Presentació IdentiCAT// Foto: Andreu Puig

Presentació IdentiCAT// Foto: Andreu Puig

El president de la Generalitat, Quim Torra, va presentar ahir IdentiCAT, el nou model d’identitat digital descentralitzada i autosobirana, amb el qual “Catalunya es converteix en el primer país en què el ciutadà és propietari, gestor i custodi exclusiu de la seva identitat i de les seves dades” en qualsevol relació electrònica amb el sector públic o privat. “Esdevenim pioners i ens posem a l’altura de països com Estònia, Finlàndia, Noruega o Suïssa, que han obert el seu model a la ciutadania i que ja comencen a no ser presoners dels models d’identitat obligatòriament vinculats a la idea dels antics estat-nació amb fronteres i guardians”. “El poder de la ciutadania és al centre del projecte republicà i la identitat digital és apoderament ciutadà”, va afirmar.
Acompanyat del conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, el cap de l’Executiu va encapçalar la presentació d’IdentiCAT, que pretén convertir-se en la primera identitat digital a nivell europeu impulsada des d’un àmbit públic que serà autogestionada pel ciutadà amb total garantia jurídica i validesa per operar amb l’Administració pública i amb el sector privat. La Generalitat actuarà únicament de validadora, proporcionant les eines i un marc legal i segur, però en cap cas tindrà la custòdia de les dades
El cap del Govern va afirmar que “Catalunya és una societat emprenedora que viu atenta a les novetats i innovacions digitals amb un objectiu de posar les persones al centre de les seves polítiques, també les polítiques digitals”. I en aquest sentit, ha dit, IdentiCAT “és una millora molt clara per al ciutadà”, ja que “donarà un accés directe i segur als ciutadans per a serveis, iniciatives i prestacions”.
Aquesta setmana el Govern va aprovar la viabilitat financera del projecte i aviat se’n farà la licitació. El projecte, va recordar el president, “s’empara en les competències de la Generalitat en administració electrònica” i “té un marc legal clar”, que és el reglament eIDAS, aprovat per la Unió Europea el 2014, relatiu a la identificació digital i els serveis de confiança per a les transaccions electròniques. Aquest reglament té com a objectiu principal garantir el reconeixement mutu i acceptació de la identificació electrònica entre els països de la UE i proporcionar el marc legal per al seu ús en altres estats membres. Així, IdentiCAT podrà utilitzar-se per accedir a serveis online o gestionar transaccions electròniques a qualsevol Estat membre de la UE.
De la seva banda, el conseller Puigneró va destacar que el projecte “entronca amb el valor republicà d’apoderament, de confiança en la gent”. “Quan apoderem la gent, aquest país és imparable”, ha afirmat. I va situar també IdentiCAT com “una eina d’innovació digital al servei del desenvolupament econòmic del país”.

Una identitat autosobirana

El nou model d’identitat digital es basa en la tecnologia DLT (Distributed Ledger Technology), sobre la qual s’implementen solucions blockchain.
Una Self Sovereign Identity (SSI – identitat digital autosobirana) permet, en el món digital, accedir, amb seguretat i privacitat, a serveis online, tant públics com privats, amb una diferència clau: si fins ara les ID les custodiaven i governaven els ens públics, ara, amb IdentiCAT, a Catalunya ho faran els mateixos ciutadans, que custodiaran i gestionaran de manera autònoma les seves dades d’identitat personal i activitat.
A través d’un programari específic (al mòbil o dispositiu informàtic que es determini), el ciutadà podrà generar i gestionar la seva pròpia identitat, amb total validesa jurídica i privacitat. Això suposa un canvi de paradigma respecte als models d’identitat digital existents fins ara, ja que l’Administració passa a tenir només un rol de validador de la tecnologia. En el cas d’IdentiCAT, la Generalitat serà el validador segur de la identitat digital autosobirana, proporcionant eines i un marc fiable, legal i resilient per a la ciutadania i les empreses públiques i privades.
Així, en qualsevol relació digital, el ciutadà podrà demostrar qualsevol atribut requerit de la seva identitat mantenint en tot moment la privacitat sobre la resta de dades contingudes en la seva ID. Amb la ID autosobirana, per exemple, es podrà demostrar la majoria d’edat, sense necessitat de facilitar la data ni el lloc de naixement.

Un país referent en apoderament ciutadà

Catalunya disposa de les condicions necessàries per esdevenir pionera i referent en innovació digital en l’àmbit de l’apoderament ciutadà: disposa d’un sector TIC fort amb prop de 16.000 empreses; un ecosistema d’innovació potent format per universitats i centres de recerca; un posicionament excel·lent com a capital mundial del mòbil i hub tecnològic del sud d’Europa, i l’aposta decidida del Govern per les tecnologies digitals avançades (5G, blockchain, intel·ligència artificial…) com a motors de transformació de l’Administració, la societat i l’economia del país.

2

Switch to mobile version