Autor Economia
26 Agost 2019 a 15:00

PIMEC alerta d’un proper increment de l’electricitat

Per la pujada del preu de la tona de CO2 en un curt termini

Consum electricitat // Imatge del web de Flickr

Consum electricitat // Imatge del web de Flickr

PIMEC alerta que el preu del CO2 podria passar en un curt termini de temps dels 29 als 40 euros per tona, quelcom que incrementarà el preu de l’electricitat. De fet, i segons algunes estimacions, quan el valor de la tona de CO2 es mogui entre els 25 i 30€, el valor mitjà de l’electricitat estarà sobre els 60€/MWh. En aquest sentit, el membre de la Junta Directiva i president de la Comissió d’Energia de la patronal, Joan Vila, ha reclamat que es torni al consumidor part de l’augment del cost elèctric a causa del CO2.

Cal recordar que des de l’Observatori de la PIMEC, en un recent estudi denuncia que els preus d’electricitat que paguen les pimes i els autònoms a Catalunya són un 36% més alts que a la resta d’Europa.

En un altre ordre de coses, el fet d’augmentar el preu de la tona de CO2 tindrà un doble efecte addicional; primer, sobre el comerç de drets d’emissió i segon, en relació a cremar gas enlloc de carbó. En concret, s’haurà de veure el comportament dels inversionistes especuladors que veuen en els drets d’emissió de CO2 un instrument financer i, d’altra banda, si es cremarà més gas, ja que aquest genera una major rendibilitat en contaminar menys que el carbó.

Joan Vila ha recordat també que calen més actuacions per evitar que el preu de l’electricitat perjudiqui excessivament l’economia i, davant els efectes que suposarà a les micro, petites i mitjanes empreses i als negocis del col·lectiu autònom, ha defensat la supressió de l’impost de generació del 7%.

Switch to mobile version