Autor Articles i estudis
10 Maig 2019 a 12:00

Serre Ponçon: la sala de ball de les misterioses senyoretes amb barret

Serre Ponçon// Foto: https://www.serreponcon-tourisme.com

Serre Ponçon// Foto: https://www.serreponcon-tourisme.com

Per als que estimem la natura i gaudim del nostre entorn natural, la Terra és un proveïdor incansable d’espectacles d’insuperable bellesa. Darrere de cada cantonada del nostre planeta podem tenir una petita meravella que, amb la seva observació, ens faci gaudir d’una escena digna de fer oblidar el dur dia a dia de les nostres tedioses vides. Un d’aquests petits -o no tan petits- prodigis naturals els podem trobar a França, prop de la frontera italiana, on unes dones misterioses que vesteixen barrets tenen una curiosíssima sala de ball.

A les rodalies del Lac de Serre-Ponçon, un embassament construït a la llera del riu Durance -afluent del Roine- en plens Prealps provençals, la natura ha modelat de forma una mica estranya per al profà, els sediments que mil·lennis enrere van deixar les glaceres que van baixar per la seva vall. Aquests sediments, anomenats morrenes (veure Glaceres pirinenques, la lenta mort de les nostres glaceres domèstiques), estan formats per una barreja d’argiles, sorres, graves i blocs de roca de diferentes mides i composicions.

Aquesta composició, en què materials tous es barregen de forma totalment heterogènia amb materials molt durs, fa que quan la superfície de la terra perd la seva cobertura vegetal, l’erosió incideixi fortament sobre els sediments subjacents, arrencant els materials més tous i deixant els més durs i compactes. Els blocs i pedres més dures, per tant, fan més resistència a l’erosió, actuant en no poques de les vegades com a autèntics paraigües envers els sediments tous que la suporten, creant una mena de parapet que impedeix que les pluges ataquin directament les sorres i les argiles que hi ha immediatament sota d’aquests blocs de pedra.

Aquesta protecció inesperada del terreny, fa que l’aigua circulant (veure Missoula, un cataclisme fet riuada) generi torres de terra de diversos metres d’alt a l’abric del bloc més gran què, a manera de barret aguanta, de manera moltes vegades gairebé impossible, les més dures condicions climàtiques. Aquestes altes i estilitzades torres, coronades amb una pedra en el seu àpex és el que s’ha donat a cridar com “xemeneies de fades” o, més internacionalment Demoiselles Coiffées (senyoretes amb barret, en francès).

A la zona que estem parlant, les morrenes alpines van deixar un substrat idoni perquè l’erosió actués d’aquesta forma, creant diversos paratges a pocs quilòmetres de distància els uns dels altres en que les “senyoretes” es mostren en tot el seu esplendor. En alguns casos, l’acumulació de tanta dama amb pamela, fa que es produeixi el que s’ha donat a anomenar com “sala de ball” de les dames coiffées. No obstant això, aquestes simpàtiques senyoretes, i com si fos fruit d’una maledicció, només poden romandre a la seva sala si estan cobertes, ja que en el moment en què, per una o altra causa, la pedra que els fa d’abric acaba per caure, la pluja i el vent esborra en molt poc temps els tous materials que formaven el seu cos.

Remollon, Theus, Savines le Lac, Le Sauze, Pontis… són poblacions de la zona que mostren aquesta curiosíssima i inestable forma de modelatge de la superfície terrestre (veure Columbrets: la ignota joia volcànica de la Illa de les Serps) en cada revolt del camí. Camí que plena de sorpresa a qui, mirant més enllà del paisatge quotidià, té el plaer de poder admirar a aquestes belles senyoretes de sòlid barret i tou cor.

Ireneu Castillo
@ireneuc

Switch to mobile version