Autor Societat
26 Maig 2019 a 15:00

Catalunya aporta el 25% i les entitats del Tercer Sector reben el 14%

El govern de l’Estat manté congelats els recursos que atorga al tercer sector català els darrers 5 anys

Reunió Taula d'Entitats del Tercer Sector // Imatge cedida per la Generalitat

Reunió Taula d’Entitats del Tercer Sector // Imatge cedida per la Generalitat

Malgrat l’increment de recaptació d’IRPF a Catalunya i l’augment del nombre de persones que marquen la casella de finalitats socials, l’Estat ha mantingut congelada la seva aportació els darrers 5 anys. Les entitats socials catalanes rebran, un any més, 31M€ per a finançar projectes que atenen col·lectius vulnerables
El govern de l’Estat manté congelats des dels darrers 5 anys els recursos que atorga al tercer sector català en el repartiment de fons de l’IRPF amb finalitats socials. En aquest sentit, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha conegut l’import destinat enguany a finançar projectes socials que, un any més, es manté en 31,1M€.
El Departament reclama que s’incrementin els fons, atès que en els darrers exercicis hi ha hagut un augment en la recaptació de l’IRPF a Catalunya i cada cop més ciutadans han marcat la casella d’“Activitats d’interès General considerades d’interès Social”en la seva declaració de la renda en detriment de la casella de l’església. No tenir en compte aquest context i mantenir congelats els fons suposa una penalització greu per a les entitats socials catalanes, que veuen perillar programes que atenen a col·lectius vulnerables.
Les subvencions per a aquests projectes, que es financen a través de la casella del 0,7% de l’IRPF per a finalitats socials, van destinades a programes concrets que porten a terme les entitats, dirigides a persones amb discapacitat, gent gran, persones en risc d’exclusió social, infància i famílies, sensellarisme o violència masclista, entre altres.
En el marc del Consejo Territorial, el Govern català ha exigit reiteradament que es donin a conèixer les dades de recaptació en concepte de l’IRPF per a finalitats socials, però l’Estat no les facilita. Així i tot, s’estima que el Govern espanyol recapta aproximadament uns 340M€, dels quals reparteix als territoris 214,5M€. En aquest sentit, Catalunya recapta amb aquests fons el 25% del conjunt de tot l’Estat, mentre que les entitats amb projectes a Catalunya només reben el 14%.
Switch to mobile version