Autor Societat
15 Abril 2019 a 15:00

Sensotran desenvolupa un dispositiu per als bombers

Els alerta de gasos tòxics i els geolocalitza en espais tancats

seu central Accio// Google maps

seu central Accio// Google maps

L’empresa catalana Sensotran, especialitzada en la producció de sensors de detecció de gasos, ha desenvolupat un únic dispositiu per als serveis d’emergències capaç de detectar la presència de gasos tòxics, geolocalitzar els bombers en espais tancats (edificis, soterranis o túnels) i mesurar les seves constants vitals. Els bombers poden portar a sobre durant la seva activitat aquest dispositiu de dimensions reduïdes, que informa les unitats de control en temps real perquè puguin vigilar l’estat físic de cada agent durant una actuació.

Per aquest projecte Sensotran ha comptat amb el suport d’ACCIÓ a través del programa d’ajuts Nuclis d’R+D Empresarial Internacionals, que impulsen projectes empresarials d’R+D entre empreses catalanes i socis internacionals. En concret, s’ha concedit un ajut de 102.000 euros a l’empresa catalana per a aquest projecte en el qual treballa en col·laboració amb l’empresa alemanya Telocate (especialitzada en tecnologies de localització), la universitat alemanya de Freiburg i el Centre d’Enginyeria de Microsistemes per a Instrumentació i Control (CEMIC) de la  Universitat de Barcelona (UB).
D’acord amb el CEO de Sensotran, Marc Delgado, l’objectiu del projecte és crear “un únic dispositiu que concentri totes aquestes funcionalitats i serveixi com a element de gestió de la salut dels bombersde manera que el centre de control pugui actuar immediatament si algun efectiu no es troba bé o està sobreexposat a gasos nocius durant una operació. Així, el dispositiu inclou un sistema de banda ultra ampla (UWB) per localitzar els efectius en espais tancats (una capacitat que no té el sistema GPS, per exemple), una polsera que mesura les  seves constants vitals (freqüència cardíaca, saturació d’oxigen, CO2 en sang, etc.) i un conjunt de sensors fotomètrics que detecten gasos tòxics complexos i alerten l’usuari si hi entra en contacte a través d’un codi de colors, una tècnica que, segons Delgado “no s’havia emprat mai en aquest àmbit. El consorci preveu comptar amb una primera prova pilot d’aquesta solució durant el proper any.
Per Delgado, “el projecte va néixer per una necessitat que ens van comunicar els bombers, però tot i centrar-se inicialment en les seves necessitats, el dispositiu serà útil per a qualsevol col·lectiu que treballi en espais confinats com ara miners o els treballadors de drassanes”. Així, el CEO de Sensotran subratlla que “és molt interessant col·laborar amb altres empreses i entitats que són experts en àmbits que nosaltres no controlem perquè això ens permet desenvolupar un producte global que ofereixi totes aquestes funcionalitats en un únic dispositiu”. De fet, des de la xarxa d’oficines d’ACCIÓ a l’exterior s’ofereixen serveis de suport a la cerca de socis tecnològics dirigits a empreses i altres agents de l’ecosistema d’innovació català per fomentar la cooperació internacional.
Sensotran, d’origen familiar i fundada al 1990, compta actualment amb una dotzena de treballadors i ha iniciat recentment una estratègia d’exportació per centrar-se principalment en el mercat llatinoamericà. Especialitzats en la detecció de gasos, treballen principalment per a sectors industrials (com el químic, el petroquímic o l’alimentació) i ofereixen serveis a diferents cossos de seguretat.
Switch to mobile version