Autor Economia
16 Abril 2019 a 15:00

Les Denominacions d’Origen del vi catalanes lideren el mercat català

Per cinquè any consecutiu

Denominacions d'Origen vi Català // Autor: @vinscatalans

Denominacions d’Origen vi Català // Autor: @vinscatalans

Ahir al matí,el director general de l’INCAVI, Salvador Puig va presentar a l’Espai Penedès de l’associació Tastavins Penedès les dades als mitjans de comunicació i comentà que “Un any més es demostra el dinamisme que les Denominacions d’Origen i els cellers duen a terme per tal d’incrementar la comercialització dels seus vins i, alhora, l’interès del consumidor pel vi català”.

Per cinquè any consecutiu, els vins catalans amb Denominació d’Origen (DO) lideren el mercat a Catalunya. La quota de mercat del 2018 és del 38,74%, gairebé tres punts més que l’any 2017, que era del 36,04%, segons l’informe Nielsen encarregat per l’Institut Català de la Vinya i el Vi. En els darrers 8 anys, la tendència ha estat a l’alça, amb un increment de fins a 11 punts demostra la consolidació del vi català a Catalunya, tan al canal hostaleria com al d’alimentació.
Evolució volum de les Denominacions d’Origen catalanes (alimentació + hosteleria)
El consum català en hostaleria i alimentació
L’informe Nielsen analitza el volum i el valor de les vendes de vi en el canal hostaleria i en el canal alimentació. Si ens fixem en el canal alimentació, es repeteix el lideratge dels darrers tres anys i incrementa més de tres punts respecte l’any 2017, situant-se en una quota de mercat del 38,67%. En volum, aquesta quota representa 11,78 milions de litres de vi. Una xifra que creix any rere any i, per exemple, un 13% superior que l’any 2016, que estava a 10,23 milions de litres de vi.
Pel que fa el canal hostaleria, el vi amb DO catalana continua creixent i mantenint el lideratge que va iniciar l’any passat. La quota de mercat aquest 2018 és del 38,85%, més d’un punt que la quota de l’any 2017 que era del 37,42%.  En els darrers quatre anys, les DO catalanes han incrementat un 24% les seves vendes en aquest canal, passant de 6,17 milions de litres de vi l’any 2016 als 8,19 l’any 2018.
 
La quota de mercat de les DO’s catalanes
D’entre les Denominacions d’Origen catalanes, la DO Catalunya té el 16,32% del mercat, seguida per la DO Penedès, amb un 6,87% i la DO Terra Alta, amb un 5,18%.  Pel que fa el valor, incrementa en totes les Denominacions d’Origen del Vi, una dada molt positiva que mostra el reconeixement cap al vi català amb DO.
Un any més, aquestes dades expliquen el bon estat del vi català amb Denominació d’Origen i confirmen que la presència de vins catalans està consolidada i en augment.
El consum de vi català amb DO guanya quota de mercat a l’estat
 
A tot l’estat espanyol hi ha una preferència pel consum de vi amb DO i es manté en la mateixa xifra aproximada que l’any 2017, per davant del vi sense DO, el vi d’importació i el vi sense alcohol.
Pel que fa l’evolució de les vendes, disminueix molt poc el volum de vi amb DO’s de l’estat amb un -0,19% i incrementa el seu valor amb un 7,49%.

Evolució anual de les vendes de vi amb DO a l’estat espanyol (Alimentació i Hosteleria)
evolucio vendes DO a estat
El consum de vi català amb DO a l’Estat espanyol (sumant també Catalunya) creix, amb un 7,82% de quota de mercat, un punt més que l’any 2017. Si no tenim en compte Catalunya, la quota de mercat és del 2,55%, gairebé un punt més que l’any 2017.
 
 
El consumidor català prefereix el vi amb DO
 
Si ens fixem en el consum de vi amb DO (catalanes i de la resta de l’estat), les dades demostren que el vi amb Denominació d’Origen és l’opció preferent pel consumidor català, davant d’altres opcions com el vi sense DO, el vi d’importació i el vi sense alcohol. Respecte l’any passat, el consum de vi amb DO creix un 1,39%, mentre les altres opcions disminueixen.
L’evolució anual de les vendes mostra que creix el volum de vi amb DO però, sobretot, creix un 6,7% el seu valor. Una dada significativa perquè posa de manifest que els vins amb DO són més apreciats i més reconeguts.
Evolució anual de les vendes de vi amb DO a Catalunya (Alimentació i Hosteleria)
evolucio vendes Catalunya
Switch to mobile version