Autor Sanitat
21 Abril 2019 a 15:00

Els catalans valoren amb un notable els serveis sanitaris públics

Segons els resultats de les darreres enquestes PLAENSA

hospital de bellvitge-1// Foto: web

hospital de bellvitge-1// Foto: web

Un dels aspectes més ben valorats pels usuaris del sistema sanitari públic és el tracte rebut per part dels professionals dels diferents centres
 
El Servei Català de la Salut (CatSalut) ha publicat els resultats de les darreres enquestes PLAENSA que recullen l’opinió dels ciutadans que han utilitzat els serveis sanitaris públics. També s’han publicat les dades del darrer Baròmetre sanitari de Catalunya, que es fa amb la col·laboració del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) i que recull anualment la valoració de la població sobre l’assistència sanitària pública de Catalunya i d’alguns dels seus serveis.
Notable pels usuaris dels serveis d’atenció primària, hospitalària i dels centres de salut mental d’adults
 
Les persones que han estat ateses en l’atenció primària puntuen la satisfacció global amb un 7,87 sobre 10 i el 88% dels enquestats, en cas de poder escollir, tornarien a anar al mateix CAP. Els aspectes més ben valorats són la claredat de les explicacions, la neteja del centre i el tracte del personal mèdic i d’infermeria. Els factors menys valorats són la puntualitat per entrar a la consulta, la facilitat pel dia de visita i el temps que triguen quan truquen per telèfon.
Pel que fa a les persones que han estat ingressades en centres hospitalaris puntuen la satisfacció global amb un 8,53 sobre 10 i el 88,5% dels enquestats tornarien a anar al mateix hospital. Les explicacions que es van donar quan es va marxar de l’hospital, l’ajuda a controlar o millorar el dolor i el tracte del personal mèdic i d’infermeria són els aspectes que reben valoracions més positives. Els factors menys valorats són el menjar de l’hospital i el consentiment informat abans de l’operació o de les proves.
Les persones que han estat ateses en els centres de salut mental d’adults puntuen la satisfacció global amb un 7,97 sobre 10 i el 82,9% dels enquestats tornarien al mateix centre. Els aspectes millor valorats són la neteja del centre, el tracte personal dels diferents professionals, que les explicacions siguin entenedores i la informació a la família sobre el problema de l’usuari o usuària. Els resultats menys valorats són els que fan referència al temps que triguen a agafar la trucada i a la freqüència de les consultes amb psiquiatria.
El Baròmetre sanitari recull les opinions del conjunt de ciutadans sobre els serveis sanitaris públics i privats i altres qüestions de la política sanitària
 
Segons el Baròmetre sanitari, el servei sanitari més ben valorat és l’atenció hospitalària, seguit de l’atenció primària. A l’hora de valorar els diferents elements de l’assistència sanitària, els aspectes que obtenen les millors puntuacions són el tracte rebut per part del personal sanitari, la proximitat al centre i la confiança i seguretat que transmet el personal mèdic. Malgrat que no hi ha cap ítem que suspengui, els aspectes menys valorats són la facilitat per aconseguir visita, el temps d’espera per entrar a la consulta i el temps que es triga a fer les proves diagnòstiques.
Les prestacions més valorades són tenir accés als informes clínics per Internet, la possibilitat d’obtenir visita per Internet per a la consulta del metge o metgessa de capçalera i consultar al metge o metgessa de capçalera per telèfon.
Respecte al model de gestió del sistema sanitari públic, gairebé sis de cada deu persones enquestades prefereix que estigui en mans de l’Administració pública. Sobre l’ús dels serveis, un 40,9% de les persones enquestades considera que es fa un ús adequat dels serveis i les prestacions sanitàries públiques. Per contra, un 37,0% creu que la ciutadania en fa un ús excessiu.
Pel que fa a la fiscalitat dels serveis públics, es detecta una divisió d’opinions entre aquells que creuen que s’han de mantenir els actuals impostos per conservar els mateixos serveis (42,2%) i aquells altres que estarien disposats a pagar més impostos a canvi de millorar la prestació dels serveis públics (39,2%).
Switch to mobile version