Autor Cultura
11 Gener 2019 a 18:00

403 joves opten als premis del 5è Concurs de vídeos curts sobre llibres

Impulsat pel Departament de Cultura i la UOC

Departament de Cultura

Departament de Cultura

Avui, divendres 11 de gener, a les 17 hores, a la Biblioteca Jaume Fuster, ha tingut lloc el lliurament dels premis als guanyadors de la cinquena edició del concurs de booktrailers.
Aquest concurs, adreçat a joves entre 14 i 18 anys, té per objectiu promoure la lectura entre els joves i adolescents per tal que prescriguin els seus llibres preferits a través de vídeos curts realitzats per equips d’entre dues i quatre persones mitjançant qualsevol tècnica audiovisual.
En aquesta nova edició del concurs, impulsat pel Servei de Biblioteques del Departament de Cultura i la Universitat Oberta de Catalunya, s’hi han presentat un total de 120 booktrailers realitzats per 403 joves i 32 instituts en col·laboració amb 36 biblioteques públiques d’arreu de Catalunya. Aquesta edició introdueix la col·laboració per primer cop del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges.
El jurat del concurs l’han format una desena de professionals especialitzats en llengua i literatura, lectura i biblioteques, arts escèniques, cinema i vídeo.
D’entre tots els projectes presentats es premien els 3 finalistes de cadascuna de les 6 categories existents: el millor vídeo; el més creatiu; el millor guió; el més votat pel públic; i aquest any s’hi han afegit dues categories noves: el premi del projecte Viquilletra i el millor booktrailer de temàtica fantàstica gràcies a la col·laboració amb el Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges.
Els membres dels equips guanyadors de cada una de les categories s’enduran una subscripció per a 6 mesos a la plataforma digital de cinema i series en català FilminCat, un lot de llibres per gentilesa d’Editorial Casals, la Galera, Maeva i Bromera a més a més d’un diploma acreditatiu. Els finalistes rebran també com a premi l’experiència de poder realitzar un taller de guió audiovisual a càrrec del fotògraf, guionista i realitzador Francesc Meseguer.
L’acte ha  comptat amb la presència de la Directora General de Cooperació Cultural del Departament de Cultura, Àngels Ponsa i la responsable de Nous Projectes de la UOC, Teresa Fèrriz.
Per presentar-se al concurs, els participants han hagut de crear grups de treball de dos a quatre participants, triar un llibre de qualsevol gènere que els agradi o emocioni, perfilar un guió i fer-ne la producció. El vídeo sobre la lectura es grava amb mòbil o càmera, i s’edita.
En els darrers anys els booktrailers han esdevingut un recurs i una metodologia de treball molt utilitzada entre el professorat a molts centres educatius, però també una afició que va en augment entre joves que volen unir les seves dues passions: la literatura i l’audiovisual.
També és una eina per incidir en el paper de les biblioteques com a centres culturals per a la creació i l’experimentació amb la tecnologia.
Switch to mobile version