Autor Societat
4 Desembre 2018 a 16:30

El transport públic entre Sant Cugat i la resta de municipis metropolitans, fins a un 50% més barat

3,2 milions de ciutadans de l’àrea metropolitana es beneficiaran de la tarifa plana

Ferrocarril dels FGC

Ferrocarril dels FGC // Imatge cedida pels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.

L’1 de gener de 2019 entra en vigor la tarifa plana metropolitana de transport públic, que permetrà viatjar entre Sant Cugat i la resta de municipis de la metròpolis al preu d’una zona tarifària. La mesura reduirà el cost dels trajectes i facilitarà el canvi d’hàbits de la ciutadania cap a una mobilitat més sostenible.

Per moure’s entre els municipis de l’àrea metropolitana que formen part de la primera i de la segona corona tarifària del sistema de transport públic ja no serà necessari comprar un títol de transport de dues zones. Així, a partir de l’any vinent els ciutadans podran adquirir una T-10 d’una zona per 10,20 euros en comptes dels 20,10 que costa la de dues zones (segons tarifes 2018). L’estalvi serà del 49%. I si compraven la T-Trimestre o la T-Jove, l’estalvi serà d’un 26%.

MapaSantCugat//AMB

MapaSantCugat//AMB

Els municipis del Vallès Occidental que es veuran beneficiats per aquesta iniciativa són, a més de Sant Cugat, Ripollet, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Cerdanyola del Vallès i Castellbisbal. També se’n beneficiaran 12 municipis del Baix Llobregat. Tots ells, tot i estar dins l’àrea metropolitana, formen part de la segona corona tarifària.

El nou sistema de tarifa plana impulsat per l’AMB, i aprovat per l’ATM, cobrirà així tota la Metròpolis Barcelona i farà efectiva una reivindicació històrica dels veïns i alcaldes de les localitats de la metròpolis que pertanyen a la segona corona tarifària.

Antoni Poveda, vicepresident de Mobilitat i Transport de l’AMB, explica que la voluntat de l’ens en aquest sentit és que “els 36 municipis que formen la Metròpolis Barcelona funcionin amb una única zona tarifària, amb les condicions de zona 1, amb el corresponent estalvi econòmic que això tindrà en el preu dels bitllets i dels títols de transport públic”.

Així doncs, el proper gener, els gairebé 400.000 habitants d’aquests 18 municipis metropolitans de la segona corona i els 2,8 milions d’habitants de la primera podran viatjar per tota l’àrea metropolitana de Barcelona amb el títol d’una zona a un preu que pot arribar a ser la meitat de l’actual.

La mesura “soluciona una situació anòmala”, ha explicat el director de Mobilitat de l’AMB, Joan Maria Bigas, perquè hi havia 18 municipis de l’àrea metropolitana quetenien una tarifa diferent, “quan és incongruent perquè estan dins el continu de la metròpolis i tenen un transport de caràcter urbà”.

4,6 milions més de viatges

Els càlculs de l’AMB apunten que el transport públic a l’àrea metropolitana guanyarà 4,6 milions de viatges a l’any. Circularan menys cotxes perquè, en ser més econòmic, els ciutadans optaran per viatjar més en autobús, tren, metro o tramvia. Aquests viatges se sumaran als 50 milions anuals en transport públic que actualment es fan entre els municipis metropolitans de la primera corona i els municipis metropolitans de la segona. Això vol dir que mésde 3.200.000 habitants es beneficiaran del’aplicació d’aquesta tarifa única.

Menys vehicles i, per tant, menys contaminació

Aconseguir el canvi d’hàbits dels ciutadans per tal de reduir l’ús del vehicle privat i, sobretot, lluitar contra la contaminació atmosfèrica és el principal objectiu de l’AMB amb aquesta nova mesura. Bigas explica satisfet que“es calcula que es reduiran 2,8 milions de viatges en vehicle particular”. S’aconseguirà un estalvi d’emissions de 9.500 tones de CO2, 30 tones de NOx i 1 tona de partícules fines.

Des de l’AMB consideren que la tarifa plana afavorirà l’ús del transport públic. En aquest sentit, Poveda assegura que “la millora dels preus i dels serveis en els municipis metropolitans de la segona corona és imprescindible per facilitar un veritable canvi d’hàbits entre la ciutadania cap a una mobilitat més sostenible i neta. Per reduir la contaminació atmosfèrica i millorar la qualitat de l’aire, cal fer un pas més perquè els ciutadans d’aquests municipis apostin pel transport públic per anar cap a Barcelona, i viceversa”.

Títols amb tarifa plana

La tarifa plana afectarà el bitllet senzill, la T-10 (inclosa la dels treballadors de l’aeroport), la T-50/30, la T-70/30, la T-Mes (inclosa la de les persones en atur), la T-Trimestre, la T-Jove, els títols per a famílies monoparentals i nombroses, la T-Dia, la T-aire i la T-esdeveniment.

Estalvi en el preu dels abonaments

Usos Preu 2azona Preu 1azona Estalvi en euros Estalvi percentual
Bitllet senzill 3,10 € 2,20 € 0,90 € 29%
T-10 20,10 € 10,20 € 9,90 € 49%
T-70/30 88,05 € 60,90 € 27,15 € 31%
T-Mes 72,70 € 54 € 18,70 € 26%
T-Trimestre 196,50 € 145,30 € 51,20 € 26%
T-Jove 142 € 105 € 37,00 € 26%
T-Dia 13,10 € 8,60 € 4,5 € 34%
Switch to mobile version