Autor Societat
26 Novembre 2018 a 16:45

Qui generi més residus i els separi pitjor, pagarà més

Cada habitant de Sant Cugat genera més de 400 quilos de residus en un any

Màquina Triatge residus// Foto: Robert Ramos

Màquina Triatge residus// Foto: Robert Ramos

Cada habitant de Sant Cugat genera més de 400 quilos de residus en un any, una quantitat per sota dels 447 quilos de la mitjana del territori metropolità, i en recicla un 45%.L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) redueix l’import de la taxa metropolitana de tractament de residus (TMTR) als municipis que més reciclen. Així vol potenciar la recollida selectiva.

La TMTR és una taxa que paguen els ciutadans i els negocis per finançar part dels 153 milions d’euros que costa el tractament sostenible de les deixalles.En la majoria dels municipis, està inclosa com un concepte en el rebut de l’aigua, i tot i ser una taxa força desconeguda, el conjunt de la ciutadania pot fer accions per reduir-ne l’import, que no és igual per a tothom.


Sant Cugat paga menys

L’AMB calcula la TMTR en funció dels residus que es generen a un municipi i el nivell de recollida selectiva. En el cas de Sant Cugat, la taxa està al voltant dels 48 euros l’any per habitatge, uns 6 euros menys de la mitjana a la metròpolis. Sant Cugat és un dels municipis que més recicla de la metròpolis.

Eloi Badia, vicepresident de Medi Ambient de l’AMB, explica que “el tractament de residus requereix una estructura molt complexa per poder gestionar les deixalles i obtenir-ne recursos a través del reciclatge. La TMTR cobreix el 85% del cost”.

Si els habitants d’un municipi generen pocs residus i els separen bé, l’AMB ha d’invertir menys recursos en el tractament i la taxa pot ser menor. Per això, l’import de la TMTR pot variar des dels 20 euros de Torrelles de Llobregatals 70 de Cervelló.

En un municipi no tots els habitants paguen el mateix. El sistema de càlcul de la TMTR defineix quant ha de pagar un domicili i un comerç. L’escalat es fa a través del consum d’aigua perquè es considera que qui gasta més aigua té més capacitat adquisitiva, i per tant,genera més residus.

Com es pot reduir la TMTR?

Un ciutadà pot considerar que la seva capacitat d’incidir en el cost de la TMTR és mínima. Per contrarestar aquest efecte hi ha bonificacions ambientals per l’ús de les deixalleries.

Per beneficiar-se’n cal demanar un carnet de deixalleries presentant un rebut recent de l’aigua. A partir d’aleshores, cada cop que utilitzi una deixalleria el ciutadà rebrà una bonificació sobre l’anualitat de la taxa de l’any següent. Com més ús, més descompte. Així, qui fa servir la deixalleria dos cops en un any té un descompte d’un 1% i qui hi va més de 15 vegades pot arribar a acumular un descompte del 14%. En definitiva: qui separa i recicla més, paga menys.

A Sant Cugat hi ha una deixalleria a l’avinguda de Roquetes oberta de dilluns a diumenge i una altra al quilòmetre 6,5 dela carretera C-1413 oberta de dilluns a dissabte. A més, també hi ha una deixalleria mòbil que recorre diferents punts del municipi

Els residus generats a la metròpolis en un any son 1,4 milions tones i l’objectiu de reciclatge de la UE per al 2020 es del 50%. La taxa mitjana actual de recollida selectiva a la metròpolis es del 34%

Switch to mobile version