Autor Economia
16 Novembre 2018 a 15:00

El Tribunal Suprem dóna la raó a la patronal Cecot en el cas CASTOR

Obligant el Govern espanyol a tornar 18M d’euros als consumidors de gas 

Antoni Abad // Imatge cedida per Cecot

Antoni Abad // Imatge cedida per Cecot

Cecot celebra la decisió de la sala del Contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem pel qual s’obliga el Govern espanyol a retornar als consumidors de gas l’import de 18M d’euros pel concepte de manteniment, operativitat d’Enagás Transport SAU, amb càrrec als ingressos per peatges i cànons del sistema gasista per considerar-se inconstitucional alguns dels preceptes del Reial decret llei 13/2014. L’organització empresarial catalana va iniciar el 2015 un pla d’acció destinat a evitar que els consumidors de gas, i en especial les empreses del sector industrial, haguessin d’assumir el cost de la compensació a l’empresa constructora i concessionària del magatzem gasístic CASTOR que no es ha arribat a posar en marxa. La quantia de la compensació és de 1.350 M d’euros que els consumidors de gas estan abonant en la seva factura del gas i que seguiran pagant en els pròxims 30 anys, fruit del que la Cecot considera una mala gestió de l’Estat.

A finals d’abril del 2015 l’Eurocambra va instar la Comissió Europea i al Banc Europeu d’Inversions que prenguessin mesures per tal d’evitar que els ciutadans espanyols haguessin de pagar els 1.350 milions d’euros en compensacions per un projecte precedit “d’una avaluació desastrosa “. En 2017 el TC va avalar la decisió de l’Eurocambra, fet que ha constituït un suport a les demandes d’impugnació de les diferents ordres ministerials publicades a partir del Reial decret llei 13/2014 per part de la Cecot al Tribunal Constitucional.

“Considerem que el magatzem CASTOR constitueix una inversió fallida, en la qual va prevaler la construcció de la infraestructura per sobre de la seva viabilitat, i no estem d’acord que els usuaris del gas hagin d’assumir el cost quan ni tan sols s’ha arribat a posar en marxa “, reafirma Antoni Abad, president de Cecot,” la indústria suposa més del 60% del consum del gas a tot l’estat espanyol i l’increment de costos en els processos productius afectarà directament al seu competitivitat sense obtenir a canvi cap millora en el servei de subministrament de gas “.

El Govern espanyol disposa de dos mesos per reintegrar els aproximadament 18M d’euros i la patronal té previst articular un mecanisme de devolució de l’import que s’ha repercutit en les factures de gas dels consumidors des del 2014 pel manteniment d’una infraestructura que no s’ha arribat a posar en funcionament, ni s’ha prestat cap servei.

Segons l’estudi “Panoràmica Industrial” de l’INE, el gas constitueix el 28% del consum energètic en la indústria extractiva i manufacturera espanyola, destacant la indústria química on el consum de gas arriba al 43% del total de consum energètic que utilitza aquest tipus de indústria. Hi ha sectors en què el pes de la indústria és estratègic per poder continuar l’activitat. La resolució d’indemnitzar Castor en el seu dia va ser totalment incoherent amb el discurs del Govern sobre la necessitat de reindustrialitzar el país, de fer un pla estratègic per consolidar un model industrial. El sector industrial és qui millor garanteix l’estabilitat laboral i l’ocupació en els territoris, que és un sector estratègic pel que contribueix no només en ocupació directa, sinó també pel que fa a tota la indústria auxiliar i de serveis que es genera al seu voltant. L’ús i consum de gas a moltes empreses de diferents sectors productius representa continuar l’activitat o deixar de fer-ho. El cost de Castor a partir l’1 de gener de 2016 està perjudicant la continuïtat d’aquests sectors, tenint en compte que Espanya ja és dels països de la Unió Europea amb l’energia més cara i no precisament pel cost de la generació.

Descarrega aquí la sentència núm. 1598/2018 del Tribunal Suprem.

Switch to mobile version