Autor Economia
14 Octubre 2018 a 18:00

Autcat proposa eliminar el règim d’autònoms

Integrant-lo al Règim General de la Seguretat Social

Autcat

Autcat

L’Organització d’Autònoms de Catalunya, Autcat, adscrita a la patronal catalana Cecot, valora positivament l’acord per la reforma del sistema de cotització dels treballadors autònoms vinculant-lo als ingressos reals, tal i com es recull a l’acord sobre els Pressupostos Generals de l’Estat que han signat aquest matí el president del Govern, Pedro Sánchez i el líder de Unidos Podemos, Pablo Iglesias.

Tot i això, considera que no pot tractar-se com una mesura aïllada ja que, com s’ha reclamat en diferents ocasions, cal acabar amb aquest marc dual i impulsar una integració del règim dels autònoms al règim general que permeti establir un mecanisme on es pagui en funció dels ingressos, coherent amb el sistema de la Seguretat Social i on l’autònom tingui els mateixos drets que un treballador per compte aliena. En aquest sentit, el president de l’Autcat, Enric Rius, considera que “no hi ha cap raó de fons, ni tècnica, que justifiqui que el règim d’autònoms hagi d’estar separat del règim general”.

Afegeix que els antics règims especials com els treballadors de la llar i el règim especial agrari han passat a formar part del règim general segons la condició de treballadors per compte aliena o pròpia dels seus integrants; fins i tot els treballadors de la llar mantenen algunes particularitats en l’àmbit de la seva cotització i aquest fet no ha impedit la seva integració al règim general.

D’altra banda, mantenir el sistema diferenciat no dona resposta a les noves formes de treball que demanda la situació econòmica actual i contribueix indirectament a la proliferació de la figura dels “falsos autònoms” per l’abaratiment dels costos socials, fruït d’un empitjorament voluntari de l’assegurament de l’autònom. Amb aquesta integració s’eliminaria d’origen aquest problema, al trobar-se tots integrats en el mateix règim.

Switch to mobile version