Autor Economia
5 Setembre 2018 a 15:00

Valoració de PIMEC sobre les dades d’atur

Pimec dades atur agost-18// Infografia PIMEC

Pimec dades atur agost-18// Infografia PIMEC

Tenint en compte les dades relatives a l’atur registrat publicades pel Servei Públic d’Ocupació Estatal i l’afiliació mitjana publicades pel Ministeri de Treball i Seguretat Social, PIMEC destaca:
  • El mes d’agost tanca amb 380.718 persones inscrites als registres de l’atur a Catalunya , el que suposa una reducció en relació a l’any anterior de -16.667 
  • La patronal constata que, aquest mes de l’any, l’atur alenteix el ritme de reducció d’anteriors mesos a Catalunya (variació interanual del -4,2%)Tot i l’alentiment, l’entitat destaca el fet que aquesta disminució del nombre d’aturats en termes interanuals, continua sent elevada i produint-se de forma generalitzada a tots els sectors d’activitat. Destaca per la seva intensitat a la construcció (-11,5%), a la indústria (-9,4%) i a l’agricultura (-7,4%) a Catalunya. Per demarcacions, l’atur es redueix en totes elles llevat de  Lleida, on augmenta bàsicament a partir de l’increment en els serveis i dels sense ocupació anterior.​
  • Atesa l’estacionalitat de la nostra economia, en relació al mes anterior,  a Catalunya augmenta l’atur en 11.594 persones (+3,1%). Aquest increment del nombre de persones inscrites als registres dels serveis d’ocupació es produeix en tots els sectors d’activitat econòmica, llevat de l’agricultura i dels sense ocupació anterior, i en totes les demarcacions.​
  • Aquesta dinàmica de disminució en el nombre de persones desocupades en termes interanuals coincideix amb increments de l’afiliació (2,5% a Catalunya).
A partir d’aquestes dades, PIMEC valora  de forma positiva la dinàmica de reducció de l’atur i d’augment de l’afiliació en termes interanuals, tot i que alerta que s’alenteixen ambdós ritmes a Catalunya. També destaca l’augment del nombre d’aturats en relació al mes anterior en el sentit de què, tot i que aquesta acostuma a ser la dinàmica de l’agost per l’estacionalitat de la nostra economia, l’increment és el més alt dels darrers anys en aquest mes.Per tal de reduir l’estacionalitat de la nostra economia, cal seguir treballant per tenir un sector turístic de més qualitat que pugui allargar la temporada, a la vegada que cal potenciar d’altres sectors productius menys estacionals, com els industrials, que a poc a poc vagin guanyant pes. En aquest sentit, cal seguir implementant les actuacions contemplades al Pacte Nacional per a la Indústria. A la vegada, també cal que d’altres administracions, com l’espanyola, adoptin mesures estratègiques per a tal de potenciar la indústria.

Switch to mobile version