Autor Societat
20 Setembre 2018 a 10:00

El Codi d’Accessibilitat, en la darrera fase abans de la seva aprovació

Entre 2016 i 2018 s’ha dut a terme un procés participatiu

Codi d'accesibilitat Catalunya

Codi d’accesibilitat Catalunya

El Govern ha aprovat la consulta prèvia a la tramitació d’un projecte de decret del Codi d’accessibilitat de Catalunya. Treball, Afers Socials i Famílies impulsa la creació d’aquest marc normatiu que estableixi les condicions d’accessibilitat necessàries perquè els espais públics, edificis, mitjans de transport, productes, serveis i processos de comunicació garanteixin l’autonomia, la igualtat d’oportunitats i la no-discriminació de les persones amb discapacitat o amb altres dificultats d’interacció amb l’entorn. El text definirà una regulació global, que garanteixi la coordinació i coherència entre les mesures aplicables a cada àmbit, que defineixi amb un grau de detall suficient les condicions i els paràmetres tècnics exigibles en cada circumstància, i que doni seguretat jurídica en l’aplicació de la norma.
El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), principal moviment de defensa dels drets del col·lectiu a Catalunya, ha aplaudit l’anunci per la creació del Pacte per a la Discapacitat a Catalunya.

Així ho ha traslladat el president del COCARMI, Antonio Guillén, en el transcurs de la reunió del Consell de la Discapacitat de Catalunya (CODISCAT), celebrada ahir matí al Palau de la Generalitat i encapçalada pel president Quim Torra. Guillén, que exerceix la vicepresidència del Consell juntament amb el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha reiterat la importància d’assolir “un compromís de país per la plena inclusió de les persones amb discapacitat“, que doni resposta a les necessitats del col·lectiu “i promocioni els drets i deures del col·lectiu en consonància amb la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat“.

Les bases per elaborar aquest Pacte es debatran en el marc d’una comissió interdepartamental que analitzarà l’adequació de la legislació i les polítiques públiques impulsades pel Govern a la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, així com també dels recursos econòmics destinats a la inversió social pública en discapacitat. La comissió, que comptarà amb la participació paritària de Govern i entitats, presentarà les seves conclusions a la propera reunió del CODISCAT, prevista per la primavera de 2019.

D’altra banda, el COCARMI també celebra que el Codi d’Accessibilitat entri en la darrera fase abans de la seva aprovació, amb l’acord de Govern d’ahir de sotmetre’l a informació pública. L’accessibilitat és una condició prèvia perquè les persones amb discapacitat puguin viure de forma independent, participar plenament i en igualtat en la societat i gaudir de forma il·limitada de tots els seus drets humans i llibertats fonamentals en igualtat de condicions que la resta. Sense accés a l’entorn físic, el transport, la informació i les comunicacions, entre altres, les persones amb discapacitat no tenen les mateixes oportunitats de participació que el Codi d’Accessibilitat ha de garantir en la seva concreció.

Així mateix, els professionals que intervenen en la redacció de projectes, l’execució d’obres i les tasques de control són un altre dels col·lectius que resten a l’espera d’una nova normativa que resolgui els dubtes sobre com s’han d’aplicar les diferents normatives coexistents.

A banda d’Antonio Guillén, en representació del col·lectiu de persones amb discapacitat han pres part a la reunió Rosa Cadenas (DINCAT), Roser Roigé (COCEMFE Catalunya), Josep Giralt (ECOM), Enric Botí (ONCE Catalunya), Israel Molinero (SMC), Raimon Jané (ACAPPS), Mercè Batlle (FEPCCAT), Úrsula Reales (DOWN Catalunya), Albert R. Casellas (FESOCA) i Josep Roset (FECETC).

La Llei 13/2014, d’accessibilitat de Catalunya, aprovada per unanimitat al Parlament, estableix que s’ha d’elaborar un decret de desplegament que determini els requisits, els paràmetres i els criteris per complir les condicions d’accessibilitat previstes a la Llei. El desplegament de la normativa suposarà un pas endavant a favor d’una societat més inclusiva, que garanteixi l’autonomia i la igualtat d’oportunitats, especialment per al mig milió de catalans amb discapacitat reconeguda.
Switch to mobile version