Autor Societat
5 Agost 2018 a 18:00

758 nous llocs de treball creats a Catalunya pel Grup Social ONCE

Ara hi treballen 7.261 persones

Logo d'ONCE // Imatge cedida per ONCE

Logo d’ONCE // Imatge cedida per ONCE

El Grup Social ONCE va tancar l’exercici passat amb una fita destacada: va arribar als 70.000 treballadors i treballadores, just quan es compleixen els 80 anys des del naixement de l’ONCE. “Tot un orgull i una responsabilitat“, en paraules del president de l’Organització, Miguel Carballeda.

Des de l’ONCE, Fundació ONCE i ILUNION es van impulsar 11.449 nous llocs de treball, dels quals, prop de 2.000 són interns i més de 9.500 han estat creats a través de terceres entitats (especialment empreses) amb el suport del Grup Social ONCE. A Catalunya, es van aconseguir 758 llocs de treball i ara hi treballen 7.261 persones.

Es tracta dels fets més destacats de “l’Informe de Valor Compartit 2017” del Grup Social ONCE, que realitza un recorregut per l’activitat socioeconòmica de l’ONCE, Fundació ONCE i les empreses ILUNION durant el passat any.

Al tancament de 2017, la plantilla es va situar en 70.625 llocs de treball, dels quals, un 58% són ocupats per persones amb discapacitat (40.655) i un 43,5% per dones (30.706). Això suposa que, de cada 277 persones que treballen a Espanya, una ho fa al Grup Social ONCE, sent el quart major ocupador estatal.

A més, destaca globalment la dada de l’ocupació de 3.287 persones amb discapacitat intel·lectual; 3.329 amb malaltia mental i 3.284 persones sordes, una demostració que és possible la generació d’ocupació per a tots, i que són compatibles rendibilitat social i econòmica.

Aquesta inserció laboral és possible gràcies a la formació de persones amb discapacitat per a treballs específics i la seva ubicació en empreses i institucions. Per exemple, el 2017 es van formar un total de 37.877 candidats perfectament capacitats a altres tantes ofertes laborals, dels quals 4.397 van ser a Catalunya.En els últims cinc anys, el Grup Social ONCE ha aconseguit crear ocupació a tot l’Estat per a més de 47.000 persones amb discapacitat i ha invertit 1.200 milions d’euros en la seva inclusió social en tots els àmbits de la vida.

#80añosONCE

Per àrees d’activitat, l’ONCE va incrementar les vendes dels seus diferents productes de loteria en un 3,9%, fins als 1.992 milions d’euros, el que permet impulsar encara més la inversió social en matèria de discapacitat.

Només en el capítol de venedors del cupó i resta de productes, l’ONCE va realitzar el 2017 un total de 990 contractes indefinits a altres tantes persones amb discapacitat, dels quals 129 reparteixen il·lusió entre els ciutadans de Catalunya. En total, l’Organització compta amb 19.552 agents venedors a tot el territori estatal, 2.678 a Catalunya.

De cada euro ingressat per un cupó venut, el 52% es destina a premis, el 35,9% als salaris i despeses de gestió del joc i el restant 10,7% directament a inversió social específica destinada a persones cegues o amb una altra discapacitat. En total, 212,7 milions d’euros el 2017, fet que ha permès millorar els serveis socials per a més de 72.000 persones cegues a Espanya, dels quals 3.320 han arribat aquest any a l’Organització després de perdre la visió per malalties o accidents. A Catalunya atenen a 10.659 persones i aquest any han sumat 517 nous afiliats, per als quals posen en marxa programes específics i personalitzats.

ILUNION, 3.872 treballadors a Catalunya

Mentrestant, les empreses ILUNION, pertanyents al Grup Social ONCE, van mantenir la seva tendència creixent en vendes dels últims anys i van millorar un 6,4% la xifra de negoci.

ILUNION està implantat en tot el territori estatal, amb 479 centres de treball i un total de 34.679 treballadors a la fi de 2017, el 40,6%, persones amb discapacitat. A Catalunya, ILUNION compta amb 40 centres, que donen feina a 3.872 treballadors. A més, el passat exercici va fer una inversió de 7 milions i mig.

Més inversió en inclusió social

Fundació ONCE va augmentar igualment la seva capacitat d’inversió en un 15% fins als a 86,5 milions d’euros, repartits en les àrees més destacades del seu esforç d’inclusió social per a persones amb discapacitat: ocupació i formació (61,2 milions) i accessibilitat (25,3 milions). Es tracta d’una inversió que es distribueix transversalment en totes les comunitats autònomes i en totes les províncies gràcies a l’impuls de 1.771 projectes tramitats mitjançant 787 associacions i organitzacions de la discapacitat, de les quals 116 són aquí, a Catalunya.

Fundació ONCE va intensificar la seva tasca de formació de qualitat per a estudiants amb discapacitat, en aquest cas a la universitat, mitjançant l’abonament de més de 620 beques, de les quals 40 van ser per universitaris catalans.

Igualment, va créixer la gestió de formació i mediació d’ocupació a través de Inserta, amb la gestió d’un borsa de 250.065 persones amb discapacitat, de les quals 32.628 estan formant-se a Catalunya gràcies a la tasca conjunta de Fundació ONCE i els programes d’inclusió social i ocupació juvenil del Fons Social Europeu (FSE).

Switch to mobile version