Autor Sanitat
18 Maig 2018 a 18:00

La Càtedra Fundació QUAES celebra el seu primer aniversari

El passat 15 de maig

Catedra Fundacio Quaes UPF

Catedra Fundacio Quaes UPF//Foto: Fundacio Quaes

El passat 15 de maig, la Càtedra Fundació QUAES-Universitat Pompeu Fabra va celebrar el seu primer aniversari amb una jornada acadèmica dedicada a la imatge cardíaca. A l’acte van assistir més de mig centenar de persones entre facultatius, docents i estudiants. Es va celebrar al campus del Poblenou, a l’edifici Tànger, de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). “Va ser el colofó perfecte a un primer any de frenètica activitat de la Càtedra en què s’han aconseguit tots els objectius inicialment marcats, fins i tot els més optimistes”, va afirmar Miguel Ángel González Ballester, director de la Càtedra.

La jornada va comptar amb l’especial participació de Dudley Pennell, docent de l’Imperial College de Londres i metge cardiòleg especialista en imatge a l’Hospital Royal Brompton & Harefield (Regne Unit). Després de la seva xerrada ‘Diffusion tensor CMR of 3D Myocardial architecture in health and disease‘ van intervenir quatre ponents més que van fer de la jornada un punt de trobada multidisciplinari al voltant de la cardiologia.

La presentació de l’acte va anar a càrrec de Miguel Ángel González Ballester, director de la Càtedra, professor d’investigació ICREA i director de la unitat d’investigació BCN MedTech, del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DTIC) de la UPF, qui va fer una valoració de la jornada:

“L’acte d’aquest primer aniversari ha estat molt agradable. Personalment ho he viscut com un acte de celebració, no només perquè és el primer any de la càtedra, sinó també per l’atmosfera de l’esdeveniment. Hem tingut presentacions de gent estupenda, com és el cas del Dr. Dudley Pennell que ha vingut expressament des d’Anglaterra, però també el Dr. Berruezo de l’Hospital Clínic de Barcelona o la Dra. Alícia Maceira que ha vingut des de València; a més d’investigadors de la UPF com és el cas de la professora Gemma Piella i el Dr. Karim Lekadir. La complementarietat de les xerrades ha estat molt interessant, perquè hem vist treballs sobre Machine Learning, així com avenços en processat d’imatge amb noves tecnologies que donen una línia de futur a la investigació d’imatge cardíaca”.

Per la seva banda, la Dra. Alícia Maceira va fer un resum de la seva xerrada en què va presentar les noves opcions de diagnòstic que s’obren amb la nova tècnica PET-RM que uneix en una única exploració la imatge nuclear (PET) i una ressonància magnètica : “La PET-RM és una nova tecnologia diagnòstica no invasiva que té potencials aplicacions en l’estudi de les cardiopaties. Fonamentalment aquesta tecnologia és aplicable en miocardiopaties inflamatòries, en cardiooncología i en cardiopatia isquèmica. De totes maneres, encara que és una tècnica molt prometedora, caldrà desenvolupar nous avenços tecnològics i és fonamental la valoració clínica perquè es pugui promoure un ús més ampli d’aquesta nova eina diagnòstica”.

Miguel Ángel González Ballester, després de la conferència,  va presentar la memòria del primer any de la Càtedra, pronunciant-se en aquests termes: “Aquest primer any de la Càtedra Fundació QUAES-Universitat Pompeu Fabra ha estat una experiència magnífica. Hem aconseguit iniciar activitats i consolidar, també, una relació molt estreta amb la Fundació QUAES de cara a promoure noves tecnologies per a la salut. Tot és millorable per descomptat, però hem arribat a explorar diferents vies de col·laboració, diferents tipus d’activitats i tota aquesta experiència ens serveix de molt per planificar les activitats del proper any”.

I va finalitzar González Ballester amb una declaració d’intencions per al segon any per la càtedra QUAES-UPF: “El nostre objectiu per aquest proper any és consolidar les activitats que ja hem iniciat i també tenim idea de desenvolupar almenys un parell de grans esdeveniments amb ponents de prestigi nacional i internacional. A més, seguirem treballant en una cosa que creiem que ha tingut molt èxit, que és la presència de la càtedra en moltes activitats que es fan a escala local, tant en escoles, com amb pacients i amb públic en general”.

Switch to mobile version