Autor Sanitat
25 Abril 2018 a 10:00

La cobertura vacunal dels nadons arriba al 95% a Catalunya

Segons dades del 2017

Vacuna

Vacuna

Segons les darreres dades disponibles, corresponents a l’any 2017, el 95% dels nadons de Catalunya estaven vacunats seguint el calendari de vacunacions sistemàtiques. Gràcies a la sistematització de la vacunació i a la consciència de tothom, actualment són molt poques les persones que pateixen a Catalunya certes malalties immunoprevenibles que durant la infància eren habituals fa alguns anys. Així, les vacunes han fet possible plantejar-se reptes com l’eradicació de la poliomielitis i del xarampió.

Amb tot, cal seguir vacunant i augmentant la cobertura de població immune per assolir l’objectiu de la desaparició d’aquestes malalties amb el compromís de tota la societat. Precisament la Organització Mundial de la Salut (OMS) fa una crida a incrementar les cobertures per al bé comú en motiu de la commemoració, des d’ahir i fins el 30 d’abril, de la Setmana Internacional de la Immunització, per a la qual ha escollit el lema ‘Protegits col·lectivament – #LesVacunesFuncionen – #VaccinesWork ‘. Enguany la Setmana se centra en subratllar la importància que té la vacunació en la prevenció de malalties i el paper de tothom, des dels professionals sanitaris fins a la població en general, en sumar esforços.

En concret, la campanya destaca que:
  • Les vacunes són la intervenció preventiva amb una millor relació de cost-efectivitat.
  • És important aconseguir cobertures vacunals elevades per protegir la comunitat.
  • Al món, la cobertura vacunal és d’un 86% i evita entre 2 i 3 milions de morts anuals. Amb tot, si la cobertura millorés, els casos de morts evitades podria incrementar-se en 1,5 milions més.
  • Incrementar les cobertures vacunals és una tasca de tothom, perquè la vacunació és un bé comunitari.
  • Tothom ha d’impulsar el progrés en vacunes, introduint-ne de noves i millorant les existents, així com estimulant la investigació i el desenvolupament de la propera generació de vacunes i tecnologies.
 
Vacunació universal i segura
La vacunació es realitza de forma equitativa amb cobertura universal. Les vacunes són efectives i segures i, per contrarestar la informació incorrecta que hi ha en moltes webs sobre la seguretat de les vacunes, s’ha creat una xarxa de webs amb informació validada: Vaccine safety.net.
Les vacunes eviten molts casos de malalties. En aquest sentit, cada any a Catalunya s’eviten més de 33.000 entre les incloses en el calendari vacunal, segons s’observa en comparar les xifres de casos de malalties vacunables al començament de l’extensió dels programes de vacunació amb les xifres actuals:
Malaltia
Casos (1984)
Casos (2016)
Diftèria
0
0
Tos ferina
5.745
1.924
Xarampió
2.229
9
Tètanus
22
0
Poliomielitis
0
0
Rubèola congènita
0
0
Parotiditis
20.576
1.118
Rubèola
8.168
3
Tètanus neonatal
0
0
Total
36.740
3054
Font: SGVRESP
A Catalunya, cada any es posen més de 3 milions de vacunes en aproximadament 1,5 milions de persones, en alguns dels més de 1.250 centres vacunals públics i privats. El calendari de vacunacions actual de Catalunya, que es va implantar el juliol de 2016, inclou les vacunacions més adients per a la població de Catalunya durant tota la vida: des de la infància fins a l’edat adulta.
L’efectivitat de la majoria de les vacunes incloses en el calendari és molt alta, superior al 90%. Totes han de passar per estudis clínics molt rigorosos abans de ser aprovades per les agències del medicament internacionals i/o estatals.
L’any 2015 va ser el primer any en què es va elaborar la Central de Resultats de salut pública, que es va centrar en les dades de les vacunes. A la web de l’AQuAS estan disponibles les dades de 2015 i de 2016 per centre d’atenció primària, de vacunes lliurades i administrades, de cobertura de vacunació infantil i antigripal, de la incidència de malalties vacunables i sospites de reaccions adverses. En aquest sentit, Catalunya és capdavantera en mostrar aquestes dades a la web.
Switch to mobile version