Autor Societat
17 Abril 2018 a 18:00

“ Cuina sense pares”

Per acostar els adolescents al món de la cuina

DIBA cuina sense pares

El projecte de la Diputació de Barcelona “Cuina sense pares” –que inclou tallers per al jovent, que s’ofereixen als ajuntaments de la demarcació- té l’objectiu d’acostar els adolescents al món de la cuina, d’una manera atractiva, presentant-los receptes de fàcil elaboració i alt valor nutritiu, per obtenir una alimentació equilibrada. Amb aquest projecte, que estrena ara web renovat, cuinasensepares.cat, adaptable a qualsevol tipus de dispositiu; la Diputació de Barcelona pretén oferir als joves un recurs que els animi a posar-se el davantal. També es pot seguir a través del canal de Youtube i a Instagram.

El web actual presenta a partir d’ara nova imatge, nous continguts i més receptes. Tot perquè els joves disposin d’informació d’utilitat i s’animin a cuinar plats diferents dels que acostumen a preparar-se, sota la premissa d’una alimentació saludable.

En aquest web trobaran tres taules setmanals amb propostes de dinars i sopars. En totes les receptes s’expliquen els ingredients i els utensilis necessaris, els passos a seguir, i s’ofereixen idees així com informació nutricional. Moltes receptes també es troben en format vídeo per facilitar la seva realització.

També s’ha incorporat un apartat nou “Esmorzars i berenars”, amb propostes creatives per donar importància a aquests àpats, ja que s’ha detectat que el col·lectiu jove no esmorza o ho fa de manera incompleta.

A més a més, l’apartat “Consells” s’ha ampliat amb recomanacions sobre manipulació d’aliments i hàbits higiènics en l’alimentació, i, s’han incorporat suggeriments per evitar el malbaratament d’aliments.

La Diputació realitza des de 2011 els tallers de “Cuina sense pares”, en què els joves aprenen a cuinar algunes de les receptes que poden trobar al web. Les receptes són propostes adaptades a aquest col·lectiu que, a més d’assegurar un equilibri dietètic, estan pensades perquè els motivin i atreguin a experimentar i tastar aliments nous o poc usuals per a ells.

L’any 2017 es van realitzar 121 tallers a 50 municipis amb l’assistència de 1.358 joves de 14 a 18 anys.

Al voltant dels 14 anys, molts joves han de preparar-se en algun moment el menjar per a ells mateixos, o comencen a cuinar algun àpat per a la seva colla d’amics. “Cuina sense pares” té com a finalitat fomentar una alimentació saludable en els joves.

L’Organització Mundial de la Salut considera l’obesitat com l’epidèmia no infecciosa del segle XXI, que en gran mesura es pot evitar. I els estudis conclouen que el volum de les malalties cròniques estan augmentat acceleradament a causa d’uns mals hàbits alimentaris.

La prevenció és l’opció més viable per posar fre a l’obesitat i fomentar la promoció d’hàbits saludables. Està comprovat que una dieta amb poc consum de greixos saturats, sucre i sal i un major consum de verdures, hortalisses i fruites a més de la pràctica regular d’alguna activitat física contribueixen a reduir les altes taxes de malalties relacionades.

Seguint aquestes premisses, Salut Pública de la Diputació treballa per a la promoció de l’alimentació saludable com un element clau dintre de les seves polítiques d’actuació, amb l’objectiu de proporcionar eines i recursos perquè els municipis puguin posar en marxa tota una sèrie d’accions que fomentin una alimentació saludable en els joves.

 

Switch to mobile version