Autor Societat
12 Març 2018 a 15:00

Campanya de controls intensius per prevenir les distraccions durant la conducció

Des d’avui i fins diumenge 18 de març 

Mossos d'Esquadra

Mossos d’Esquadra // Foto: Sergi Colomer

El Servei Català de Trànsit (SCT) coordina al llarg d’aquesta setmana, des d’avui dilluns 12 de març fins diumenge 18, una campanya policial de controls intensius per prevenir les distraccions durant la conducció i el respecte per les indicacions dels semàfors. Aquesta estratègia de vigilància es focalitzarà a detectar les desatencions en la circulació, sobretot relacionades amb la manipulació del telèfon mòbil i l’ús de dispositius com ara pantalles amb accés a Internet, monitors de televisió, i reproductors de vídeo o DVD, i es desenvoluparà tant a les carreteres com als carrers de Catalunya a través dels Mossos d’Esquadra i les Policies Locals. A més, en zones urbanes, també s’intensificarà el control del compliment de les obligacions de detenció en els semàfors.
Noves tecnologies que distreuen
Les distraccions durant la conducció constitueixen una de les principals causes d’accidentalitat. Particularment, l’ús inadequat del telèfon mòbil incrementa considerablement el risc d’accident. Un altre element tecnològic vinculat amb la distracció al volant són els dispositius GPS. Els navegadors poden constituir una ajuda al conductor però, si es manipulen durant la conducció, deixen de ser una ajuda per passar a ser un perill, augmentant així el risc de patir un accident. Alhora, cal evitar també l’ús de dispositius de missatgeria i dels auriculars mentre es condueix.
 
Informació als PMV
Al llarg de la setmana s’informarà i alertarà els conductors de la xarxa viària d’aquesta campanya policial a través dels panells lluminosos ubicats a les carreteres catalanes amb el missatge CONTROLS POLICIALS DISTRACCIONS. Així mateix es recordarà a través dels mateixos panells del perill que suposen les distraccions en la conducció a través dels missatges CONDUINT NO MANIPULIS MÒBIL NI GPS i CONDUCCIÓ + DISTRACCIÓ = ACCIDENT.
Aquesta acció, que pretén fer més visible la necessitat d’eradicar les distraccions i el respecte pels semàfors, és la quarta campanya preventiva i integral que es fa aquest 2018, després de les ja realitzades de seguretat passiva, drogoalcoholèmia i camions i furgonetes. En total, enguany s’efectuaran un total de disset campanyes preventives que incidiran en els principals factors de sinistralitat. L’any passat, es van dur a terme dues campanyes per prevenir les distraccions, als mesos de març i octubre, i es van imposar un total de 6.577 denúncies.
El principal factor concurrent en els accidents
Convé destacar que les distraccions durant la conducció, les més habituals motivades pels telèfons mòbils, estan tenint conseqüències tràgiques a les carreteres. Quant als factors concurrents dels accidents amb víctimes que es van registrar el 2017, la incidència de les distraccions en l’accidentalitat amb víctimes va ser del 28.3%. Per aquest motiu, l’SCT insisteix també enguany en portar a terme aquestes campanyes de conscienciació i control per part de les policies de trànsit.
Sanció de 200 euros i pèrdua de 3 punts
En l’article 18 del Reglament General de la Circulació es considera incompatible amb l’obligatòria atenció permanent a la conducció l’ús per part del conductor, amb el vehicle en moviment, de dispositius com pantalles amb accés a Internet, monitors de televisió i reproductors de vídeo o DVD, així com el GPS (article 18.1). També especifica la prohibició d’utilitzar dispositius de telefonia mòbil o qualsevol altre sistema de comunicació que requereixi intervenció manual del conductor (article 18.2). A més, també recull la prohibició de conduir utilitzant cascos o auriculars connectats  a aparells receptors o reproductors de so (article 18.2). Aquestes infraccions són de caràcter greu i suposen una sanció econòmica de 200 euros i la detracció de 3 punts del permís.
Tot i que la normativa permet la utilització de telèfons mòbils a través de sistemes de mans lliures, se’n desaconsella el seu ús atès que també suposen un grau de desatenció que minven les capacitats de reacció durant la circulació. L’SCT recomana que, en la mesura del possible, sigui el copilot el que s’encarregui de la manipulació de tots els aparells electrònics.
Switch to mobile version