Autor Societat
5 Novembre 2017 a 15:00

L’octubre ha estat càlid i sec a Catalunya

 Ha estat marcat per un persistent bloqueig anticiclònic

temperatures octubre-17

La meteorologia del mes d’octubre ha estat marcada per un persistent bloqueig anticiclònic en tots els nivells de la troposfera que ha provocat un desplaçament del corrent en jet al nord del continent, inhibint tant el pas de sistemes frontals com de les masses d’aire fred procedents d’altes latituds. Aquest fet ha provocat que la temperatura estigui per sobre dels valors normals, però sense arribar a valors extrems, i que la precipitació hagi quedat per sota de la mitjana climàtica d’octubre a gran part de Catalunya.
Precipitació i neu del dia 17 al 20 d’octubre
Aquesta configuració general tan sols es va trencar entre els dies 17 i 20 quan una petita baixa a nivells mitjans i alts va provocar un episodi de precipitació general que va deixar més de 100 mm de pluja a punts de la Terra Alta, del litoral Central i del massís del Montseny. En alguns casos, les acumulacions de més de 100 mm es van recollir en menys de 24 hores. Va ser l’episodi de precipitació més destacat dels darrers 7 mesos, des del 24 i el 25 de març del 2017, quan en 24 hores van caure quantitats semblants a Catalunya, amb neu a cotes baixes de l’interior.
·         Les quantitats de precipitació que van superar els 100 mm entre els dies 17 i 20 d’octubre es presenten a la taula següent.
Nom de l’EMA
Comarca
PPT (mm)
Cunit (XOM)
Baix Penedès
131,8
Observatori Fabra (XOM)
Barcelonès
125,7
Puig Sesolles (1.668 m)
Vallès Oriental
124,2
Vallirana
Baix Llobregat
123,6
PN del Garraf – el Rascler
Baix Llobregat
116,3
Gandesa
Terra Alta
113,7
Castellbisbal
Vallès Occidental
109,6
Cerdanyola del Vallès (XOM)
Vallès Occidental
107,5
Barcelona – Font del Gat (XOM)
Barcelonès
106,0
Badalona – Bufalà (XOM)
Barcelonès
105,2
Barcelona – Can Bruixa (XOM)
Barcelonès
104,0
·         En alguns casos la precipitació va ser intensa, especialment al llarg del dia 18, amb superacions del llindar de Situació Meteorològica de Perill (20 mm en 30 minuts) a 23 de les 181 estacions disponibles de la Xarxa d’Estacions Meteorològica Automàtiques (XEMA) gestionada pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Els xàfecs més forts van caure a la Terra Alta, destacant el cas de la seva capital, Gandesa, on al llarg del dia 18 es van recollir 113,3 mm, dels quals 59,8 mm en 1 hora i 41,2 mm en 30 minuts.
·         D’altra banda, entre els dies 18 i 19 més de dues terceres parts de les estacions de la XEMA van arribar a mesurar més d’1 mm de pluja en 1 minut i més d’una quarta part va superar el llindar de 2 mm en 1 minut, especialment al litoral i prelitoral. Els valors més elevats, en general mesurats durant xàfecs molt breus, van ser 5,3 mm en 1 minut a Monells (Baix Empordà), 4,0 mm en 1 minut al Montmell (Baix Penedès) o 3,6 mm a l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà) i a la Bisbal d’Empordà (Baix Empordà).
·         La Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques (XDDE) gestionada per l’SMC va registrar un total de 19.023 llamps núvol – terra, dels quals 4.747 van caure sobre territori català. La majoria d’ells es van detectar durant el dia 18, quan es van registrar 11.138 llamps núvol-terra, 4.629 dels quals sobre Catalunya. La comarca més afectada va ser la Ribera d’Ebre, amb 450 llamps núvol-terra, seguida del Priorat (416 llamps) i la Terra Alta (374 llamps).
·         Les tempestes del dia 18 duien associades fortes ventades, especialment a les comarques del litoral i prelitoral, amb ratxes de fins a més de 100 km/h possiblement causades per esclafits. Independentment, el vent del sud també es va reforçar molt a cotes altes del Pirineu i Prepirineu. Cal remarcar que la ratxa de vent de 113,8 km/h registrada a Torredembarra (Tarragonès) és la més forta en els 18 anys de dades de l’estació.
·         Al llarg de l’episodi, la cota de neu va baixar des dels 2.600-2.700 m fins al voltant dels 2.400 m, de manera que la nevada només va afectar les cotes més altes del Pirineu i els cims del Prepirineu. De les estacions d’alta muntanya de la XEMA, situades entre els 2.000 i 2.500 m, només les situades a major altitud van mesurar neu a terra. Destaquen els 9 cm de neu nova a Espot (2.519 m), al Pallars Sobirà. D’altra banda, estacions com Boí (2.535 m) o Salòria (2.451 m), a l’Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà, van mesurar menys de 5 cm de neu a terra.
 
Octubre càlid a Catalunya
El període s’ha de qualificar de termomètricament càlid a Catalunya, i molt càlid a les parts més elevades del país, Osona i punts de l’Altiplà Central (figura 1). Cal remarcar que l’octubre a les parts més elevades del país ha estat més càlid que el mes de setembre.
La persistència anticiclònica del mes d’octubre d’enguany va inhibir les masses d’aire fred procedent d’altes latituds. Aquest fet va provocar que la temperatura estigués per sobre dels valors normals, però sense arribar a valors extrems.
 
La taula següent mostra els valors d’anomalia negativa (diferències de la temperatura mitjana mensual d’octubre respecte de la mitjana climàtica mensual del mes d’octubre pel període de referència 1961-1990) que han estat superiors a +3 °C a les estacions de la XEMA.
Nom de l’EMA
Comarca
Anomalia (°C)
Malniu (2.230 m)
Cerdanya
+3,6
Puig Sesolles (1.668 m)
Vallès Oriental
+3,6
Boí (2.535 m)
Alta Ribagorça
+3,4
Gisclareny
Berguedà
+3,3
Montsec d’Ares (1.572 m)
Pallars Jussà
+3,2
Vic
Osona
+3,2
Orís
Osona
+3,1
Cadí Nord (2.143 m) – Prat d’Aguiló
Cerdanya
+3,1
Gurb
Osona
+3,0
el Canós
Segarra
+3,0
 
Octubre sec a gran part del país
L’octubre ha estat sec a gran part del país i molt sec als extrems nord-est i sud-oest, i punts de ponent. En canvi, ha estat plujós a la part central del litoral i prelitoral, a la serra del Montsant, i a punts de la Terra Alta, les Garrigues, el Pla d’Urgell i la Noguera (figura 2).
El desplaçament del corrent en jet al nord del continent com a conseqüència d’una persistent dorsal anticiclònica, va inhibir el pas de sistemes frontals, fet que va provocar que la precipitació estigués per sota de la mitjana climàtica d’octubre a gran part de Catalunya.
Cal remarcar que durant l’episodi del 17 al 20 d’octubre es van superar els 50 mm a més de la meitat de les estacions de la XEMA. Al vessant mediterrani de la península Ibèrica els mesos de la tardor (climàticament engloba els mesos de setembre, octubre i novembre) són els més plujosos de l’any, especialment el setembre i l’octubre. Els totals mensuals climàtics poden superar els 100 mm a àmplies zones del litoral, del prelitoral, al vessant sud del Pirineu i l’extrem més oriental d’aquesta serralada. Les quantitats registrades al llarg del mes no van ser suficients  per a superar les mitjanes climàtiques d’octubre.
La taula següent es mostren les estacions gestionades per l’SMC en les quals la precipitació acumulada durant l’octubre ha igualat o superat els 120 mm.
Nom de l’estació
Comarca
PPT (mm)
Cunit (XOM)
Baix Penedès
173,0
PN del Garraf – el Rascler
Baix Llobregat
152,5
Cunit
Baix Penedès
145,6
Observatori Fabra (XOM)
Barcelonès
128,0
Vallirana
Baix Llobregat
127,3
Puig Sesolles (1.668 m)
Vallès Oriental
127,2
Switch to mobile version