Autor Cultura
18 Novembre 2017 a 15:00

Constituïda la Xarxa d’escoles municipals de música i arts

La formaran 122 centres

xarxa escoles musica diba

En el marc de la primera Jornada Educació Artística i Municipi del XXVI Fòrum local d’Educació, celebrada el passat dimarts, es va constituir la Xarxa d’escoles municipals de música i arts impulsada per la Diputació.

Aquesta xarxa s’inscriu en l’estratègia de consolidació d’un sistema de xarxes de centres educatius de titularitat municipal que pretén reforçar l’acció dels governs locals en el desenvolupament del Servei d’Educació de Catalunya.

Una estratègia que va començar amb la creació de la xarxa d’escoles municipals de persones adultes i la xarxa d’escoles municipals d’educació especial, que té previst completar en els propers mesos amb la creació de les xarxes d’escoles municipals d’escoles bressol municipals i que acabarà aglutinant gairebé 600 centres educatius municipals.

A l’acte de constitució va participar el diputat d’Educació de la Diputació de Barcelona, Rafael Homet.

Durant la seva intervenció, Homet va destacar com «el món local està molt compromès amb el desenvolupament de l’educació musical i artística des de la proximitat i és clau el foment de l’accés a aquest tipus d’educació a tota la ciutadania». I va afegir que «des la Diputació de Barcelona considerem que l’impuls d’aquesta xarxa ha de servir per generar un espai d’intercanvi i de coneixement horitzontal entre els centres, contribuir a integrar actuacions de suport tècnic, material i econòmic així com possibilitar l’aprenentatge compartit».

La Xarxa

La Xarxa d’escoles municipals de música i arts comença el seu recorregut amb la intenció d’incorporar tots els ajuntaments de la demarcació de Barcelona que disposen d’escoles municipals d’educació musical i artística.

A la demarcació de Barcelona hi ha 106 escoles municipals de música que ofereixen 28.167 places i ocupen un total de 1.639 docents, 7 escoles municipals de dansa amb 1.010 places i 9 centres municipals d’arts plàstiques i disseny amb 1.082 places. En total, 122 centres a 107 municipis que apleguen 30.259 alumnes i 1.880 docents

Els objectius de la Xarxa d’escoles municipals de música i arts giren al voltant del reforç del valor educatiu, cultural i social de la música i les arts, el paper que hi juguen els ajuntaments mitjançant les escoles municipals així com de la necessitat de contribuir a la sostenibilitat d’aquests equipaments.

Cal recordar, que la segona sessió de les jornades d’Educació Artística i Musica es celebrarà el proper 21 de novembre i s’abordaran els dilemes i els reptes metodològics dels centres d’educació artística, amb la ponència de Pedro Sarmiento i, per concloure, tindrà lloc una dinàmica d’aprenentatge compartit.

Connectem les persones amb el seu temps educatiu

La constitució de la Xarxa d’escoles municipals de música i art està inclós també en un dels projectes estratègics del Pla d’Actuació de Mandat 2016-2019 (PAM) de la Diputació de Barcelona. Respon a un dels 13 principals objectius d’aquest PAM, amb l’objectiu de construir projectes educatius locals que connectin els centres educatius, les entitats i els recursos de l’entorn per a la millora de l’èxit educatiu, d’acord amb el model d’educació a temps complet.

La pràctica i l’aprenentatge de la música i d’altres disciplines artístiques aporta valors clau en el desenvolupament integral de les persones. A més, té un impacte positiu l’assoliment de les competències acadèmiques i de l’èxit educatiu.

En aquest sentit, les escoles municipals de música han contribuït a democratitzar de manera exponencial la pràctica musical, esdevenint una eina educativa i cultural clau.

Switch to mobile version