Autor Articles i estudis
29 Octubre 2017 a 12:00

Els canals iònics són els primers a respondre davant les infeccions bacterianes

upf canals ionics

Quan patim una infecció pulmonar bacteriana, les cèl·lules que recobreixen les nostres vies respiratòries són la primera línia de defensa. Aquestes cèl·lules reconeixen les molècules de lipopolisacàrids típiques de molts bacteris, incloses aquelles que causen pneumònia. Això li dóna a les cèl·lules immunes el senyal per començar a atacar els bacteris invasors. Tot i que aquesta resposta immunitària pot ser molt potent, és relativament lenta i no explica moltes de les reaccions immediates del nostre cos, com la inflamació o la febre.

Investigadors del Departament de Medicina Cel·lular i Molecular de la Universitat de Lovaina i del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) han identificat, per primera vegada, el mecanisme de resposta ràpida contra les infeccions bacterianes de les vies respiratòries. L’equip dirigit per Karel Talavera a Lovaina, i per Miguel Ángel Valverde a la UPF, ha descobert que els lipopolisacárids també activen canals iònics específics en les cèl·lules que recobreixen les nostres vies respiratòries. La investigació es publica a la revista Nature Communications.

“Els resultats de l’estudi mostren que l’estratègia del nostre cos per combatre les infeccions bacterianes no es limita a les vies immunitàries prèviament identificades”, explica Talavera. “Els anomenats canals d’ions TRPV4 també estan implicats: són essencials per al mecanisme de defensa més primerenc del nostre cos contra la invasió bacteriana.”

Els canals iònics són portes selectives a través de les quals els ions entren i surten de la cèl·lula. En el cas de les infeccions pulmonars, els canals activats s’obren per permetre el flux de calci. Això, al seu torn, desencadena una àmplia gamma de respostes antibacterianes en qüestió de minuts.

“L’activació dels canals iònics TRPV4 es dóna als pocs segons de que els lipopolisacáridos siguin detectats a les vies respiratòries. Això provoca un augment de l’òxid nítric en sang, que indueix la resposta antibacteriana directa: regulació de leucòcits, broncodilatació, etc.”, comenten els investigadors. “Al seu torn, l’activació d’aquests canals provoca que les cèl·lules ciliades encarregades ‘d’escombrar’ fora els bacteris presents a les vies respiratòries funcionin més eficientment”, apunta Valverde, que és investigador principal del laboratori de Fisiologia Molecular de la UPF. “Aquest estudi revela la importància dels canals TRPV4 per al desenvolupament de tractaments contra les infeccions més efectius”, conclou Talavera.

La recerca, coordinada per Talavera i en la qual també ha participat l’Institut de Neurociències d’Alacant, és fruit de la combinació de l’experiència de l’equip de Lovaina en l’estudi de la resposta dels canals TRP a la presència bacteriana i de l’experiència del laboratori de la UPF en l’estudi de la funció d’aquests mateixos canals en el pulmó.

Article de referència: Yeranddy A. Alpizar, Brett Boonen, Alicia Sanchez, Carole Jung, Alejandro López-Requena, Robbe Naert, Brecht Steelant, Katrien Luyts, Cristina Plata, Vanessa De Vooght, Jeroen A. J. Vanoirbeek, Victor M. Meseguer, Thomas Voets, Julio L. Alvarez, Peter W. Hellings, Peter H. M. Hoet, Benoit Nemery, Miguel A. Valverde & Karel Talavera. TRPV4 activation triggers protective responses to bacterial lipopolysaccharides in airway epithelial cells. Nature Communications, Octubre del 2017. doi:10.1038/s41467-017-01201-3

Switch to mobile version