Autor Societat
13 Setembre 2017 a 18:00

L’estiu ha estat dels més càlids de les darreres dècades

Pluviomètricament es pot qualificar de sec

mapa estiu 2017 caluros

L’estiu de 2017 (mesos de juny, juliol i agost) ha resultat càlid arreu del país i molt càlid a la part meridional del Berguedà, a punts d’Osona i al voltant del massís del Montseny, on les anomalies en alguns casos han estat iguals o superiors als +3,5 °C.
Pluviomètricament l’estiu ha estat sec a la major part del país, i molt sec a alguns punts del nord de la Costa Central, del Delta de l’Ebre i de les comarques del Solsonès, Berguedà i Osona. La irregularitat de la precipitació, pròpia del règim pluviomètric de l’estació, ha fet que al sud del Segrià i a la meitat nord de la Ribera d’Ebre i a bona part de la Terra Alta, l’estiu es pugui qualificar de plujós. Aquesta irregularitat s’observa també a la Val d’Aran i àrees properes, on l’estiu ha resultat normal en general, però en alguns punts les anomalies han estat clarament per sobre i per sota dels valors climàtics corresponents.
 
Un dels estius més càlids de les darreres dècades
Respecte dels anys anteriors, l’estiu del 2017 ha estat de manera general a Catalunya dels més càlids de les darreres dècades, tot i que encara lluny de l’estiu del 2003, el més càlid de la història recent. L’estiu del 2017 ha tingut un comportament molt similar al del 2015, el segon estiu més càlid, com a mínim, des de 1950, pel que fa a la distribució de les anomalies de temperatura, però els valors d’aquesta han estat clarament superiors en conjunt.
L’estiu de 2017 ha resultat el més càlid a una de les 56 estacions de la Xarxa d’Estacions Automàtiques (XEMA) que disposen de més de 20 anys de dades  completes dels mesos d’estiu: Orís, a Osona. A un total de 17 d’aquestes 56 estacions aquest estiu ha estat el segon més càlid, i a 13 estacions el tercer més càlid. Així, a 32 d’aquestes 56 estacions l’estiu de 2017 ha resultat entre els tres més càlids.
En analitzar les dues sèries centenàries de què es disposa a Catalunya (Observatori de l’Ebre, amb dades des de l’any 1905, i Observatori Fabra, des de 1914) es constata que l’estiu de 2017 ha resultat el tercer més càlid a l’Observatori de l’Ebre, després dels estius de 2003 i 2009, i a l’Observatori Fabra ha estat el cinquè més càlid.
Mesos de juny i agost especialment càlids
Tot i que els tres mesos de l’estiu climatològic (juny, juliol i agost) han resultat càlids  en conjunt (figura 2), ha estat els mesos de juny i l’agost els que més han contribuït al balanç final de l’estació.
Així, el juny va ser molt càlid en general, amb l’excepció d’alguns punts del litoral i del prelitoral, la depressió Central i el Prepirineu, on va ser càlid. La situació que va provocar aquest comportament de la temperatura va ser la presència d’una dorsal anticiclònica i una massa d’aire molt càlid provinent del nord del continent africà que va afectar Catalunya durant la primera quinzena de juny i que va ser especialment persistent, amb una temperatura que es va mantenir clarament per sobre dels valors normals per a l’època durant més de dues setmanes.
El mes de juliol va resultar també càlid a gran part del Pirineu i Prepirineu, de la depressió Central, del Prelitoral, litoral Central i la Costa Daurada, si bé va ser normal a extenses zones del quadrant nord-est, a la plana de Lleida i a les Terres de l’Ebre. Aquestes anomalies van ser el resultat d’una circulació zonal en altura que va afavorir que s’alternés el pas de solcs atlàntics en altura que van mantenir la temperatura a ratlla amb dorsals anticiclòniques que anaven acompanyades d’una massa d’aire subtropical relativament càlida.
Per últim, en el darrer mes de l’estiu la situació meteorològica es va caracteritzar bona part del dies per la presència persistent de l’anticicló Atlàntic en superfície, que va afavorir l’estancament d’una massa d’aire càlida d’origen tropical en els nivells inferiors de la troposfera. L’agost va resultar també càlid a bona part de Catalunya, en especial a la seva meitat nord, i, fins i tot, molt càlid al massís del Montseny i Prepirineu central. En general va ser l’agost més calorós des del 2012.
Switch to mobile version