Autor Societat
8 Agost 2017 a 10:00

164 estacions meteorològiques han superat el llindar de perill per calor

Entre el 2 i el 5 d’agost, al menys un dia

smc llindar calor estiu 2017

Entre el 27 de juliol i el 5 d’agost de 2017 Catalunya ha viscut un episodi de calor intensa, el més important des de l’excepcional onada de calor del juliol de 2015.  Tot i que aquesta vegada els valors de temperatura no han estat, en general, tan elevats com en aquella ocasió, cal destacar la persistència de la calor. I no només la diürna, ja que la temperatura nocturna ha estat especialment alta, amb diverses nits tropicals consecutives (temperatura mínima superior a 20 ºC) a molts sectors de l’interior i fins a zones relativament elevades del Prepirineu, a banda del litoral i del prelitoral.
L’episodi ha estat provocat per la presència d’una dorsal anticiclònica a nivells mitjans sobre la península Ibèrica, acompanyada d’una massa d’aire molt càlid provinent del nord d’Àfrica, en una típica situació d’onada de calor a Catalunya. El mapes de temperatura a 850 hPa (uns 1.500 m d’altura) del 29 de juliol i del 4 d’agost a les 12.00h UTC mostren la massa d’aire càlid emergint des del nord d’Àfrica i afectant de ple en primer lloc la península Ibèrica i després tota la Mediterrània occidental, amb valors de 20 a 25 ºC sobre el Principat.
Al llarg de l’episodi, la temperatura a 850 hPa s’ha situat clarament per sobre de la mitjana climàtica del període, que volta els 17 ºC, amb un valor màxim de 24,8 ºC l’1 d’agost a les 12.00 UTC i 7 dies consecutius pràcticament sense baixar dels 22 ºC. No són valors excepcionals, però prou elevats com per provocar registres de temperatura màxima en superfície pròxima als llindars de perill per calor. De fet, la majoria d’estius s’assoleixen alguns dies amb valors de 22 a 24 ºC o superiors a 850 hPa, però sovint amb menor persistència que la d’enguany.
 
Temperatura màxima de més de 40 ºC
Els mapes següents, generats a partir de les dades mesurades per la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA), mostren la distribució de la temperatura màxima assolida a Catalunya els dies 2, 3, 4 i 5 d’agost de 2017, que és quan s’han registrat els valors més elevats de tot l’episodi, especialment els dijous 3 i el divendres 4. De fet, el 83% d’estacions de la XEMA han assolit la màxima més alta del que portem d’estiu en un d’aquests 4 dies d’agost.
El divendres 4 d’agost es va assolir el valor més elevat de l’episodi a Catalunya, amb 41,7 ºC a Vinebre (la Ribera d’Ebre)
Cal destacar que el dijous 3 al matí es van superar àmpliament els 35 ºC de màxima en alguns sectors del litoral, des del Baix Ebre fins al Barcelonès, abans que la marinada suavitzés la temperatura durant les hores centrals del dia. Per exemple, a les 10.21h del matí es van registrar fins a 37,2 ºC a Cunit (Baix Penedès), un valor inèdit en els 11 anys de dades d’aquesta estació.
La següent taula mostra les estacions de la XEMA que al llarg d’aquesta setmana i mitja de calor intensa han assolit o superat els 39 ºC de temperatura màxima. Són localitats situades als indrets típicament més calorosos del país en aquesta mena de situacions, com ara la Ribera d’Ebre, el pla de Bages, el Priorat, el pla de Lleida, la conca de Tremp i la plana de Vic:
Superació del llindar de situació meteorològica de perill per calor
Entre el 27 de juliol i el 5 d’agost, 164 de les 181 estacions de la XEMA (91%) han superat almenys un dia el llindar de Situació Meteorològica de Perill (SMP) per calor, definit com el percentil 98 de la temperatura màxima diària dels mesos d’estiu (juny-agost).
D’altra banda, 76 de les 181 estacions han superat el llindar de calor com a mínim 3 dies consecutius, de manera que a bona part del país s’ha viscut una autèntica onada de calor.
Malgrat que l’ascens de temperatura es va iniciar el dijous 27 de juliol, els tres primers dies de l’episodi gairebé no es van produir superacions del llindar de perill per calor (5 de les 181 estacions el dia 27 i cap estació els dies 28 i 29). Posteriorment, els dies 30 i 31 es van registrar 21 i 39 superacions (12% i 22% de les estacions, respectivament). El dia 1, malgrat que la massa d’aire ja era ben càlida sobre Catalunya, la nuvolositat i alguna precipitació van impedir la pujada de la temperatura màxima. Va ser entre els dies 2 i 5 d’agost quan la temperatura va tocar sostre, amb 55 superacions (30%) el dimecres 2, 145 superacions el dia 3 (80%), 131 superacions el dia 4 (72%) i 77 superacions el dia 5 (43%).
Switch to mobile version