Autor Articles i estudis
9 Març 2017 a 15:00

Evidències genètiques de la selecció natural en els primers americans

upf David Comas

Quan fa 18.000 anys els humans van entrar a Amèrica per l’estret de Bering es van trobar amb un clima i una alimentació totalment diferents. En un estudi publicat recentment a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences USA (PNAS) es demostra que aquesta migració va deixar empremtes al genoma dels natius americans, descendents d’aquells primers colons. Es tracta de variants genètiques que els faciliten la digestió dels greixos, tret distintiu de l’adaptació a clima àrtic i les dietes riques en proteïnes.

David Comas, científic a l’Institut de Biologia Evolutiva de Barcelona (IBE, CSIC-UPF) i director del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) que ha participat a la investigació, declara: “Les pressions ambientals i dietètiques que es van trobar els primers pobladors d’Amèrica els van marcar genèticament”.

De fet, es tracta del que en biologia evolutiva es coneix com a efecte fundador. És a dir, del petit grup de persones que va creuar l’estret per primer cop, només van sobreviure els que tenien aquestes mutacions que els van permetre subsistir. “Com a resultat, totes les poblacions que van sorgir d’aquests primers pobladors porten les mateixes variants genètiques”, explica Comas.

La paradoxa recau en que els inuits que viuen al cercle polar àrtic encara es beneficien d’aquesta adaptació biològica, però els indígenes de l’Amazones també les conserven tot i que ara viuen a un clima tropical. Segons Comas, “el fet de que poblacions actuals continguin adaptacions del passat no és necessàriament negatiu però pot comportar disfuncions en el metabolisme”.

Aquestes mutacions ja s’havien vist en els inuits, però ara també s’ha trobat a altes freqüències en moltes de les 53 poblacions actuals i prehistòriques que s’han estudiat, incloent tribus de l’Amazones i pobles natius d’Amèrica del Nord. Al ser-hi gairebé a totes, els científics creuen que l’adaptació es tracta d’un fet únic en una població ancestral, abans de creuar l’estret, i que llavors es va seleccionar degut a les condicions ambientals.

Entendre com la selecció natural ha perfilat la nostra fisiologia actual en resposta a canvis del clima, dieta i malalties del passat ens permet entendre la composició genètica actual dels humans en relació a la susceptibilitat de diferents malalties.

Article de referència: Amorim, C.E.;  Nunes, K.; Meyer, D.; Comas, D.; Bortolini, M.C.; Salzano, F.M.; Hünemeier, T. 2107. Genetic signature of natural selection in first Americans. Proc Natl Acad Sci U S A. pii: 201620541. doi: 10.1073/pnas.1620541114.

Switch to mobile version