Autor Cultura
2 Febrer 2017 a 10:00

Quan la Candelera plora…

40 dies despés de Nadal

candelera

Avui, amb la festivitat de la Candelera es commemora la presentació de Jesús al temple de Jerusalem i la purificació de la seva mare, Maria, un ritu obligatori en la tradició jueva basat en l’oferta i benedicció de candeles de cera. La tradició marca la diada com el dia per desmuntar el pessebre i, per tant, el moment en què es dóna per tancat el cicle de Nadal. Va ser introduïda a la litúrgia cristiana pel papa Gelasi I l’any 496 com a continuació de diverses tradicions gregues i romanes que se celebraven per aquestes dates.

Estrictament, les processons de la Candela és a càrrec de les dones que han infantat durant l’any anterior, dones embarassades, dones que hagin perdut un infant o dones vidues. La processó es desenvolupa a l’exterior o interior de l’església i els que l’efectuen van armats amb grans candeles de cera enceses.

És la festa de la llum i es beneeixen candeles, que tenen virtuts protectores. Antigament, es repartien candeles beneïdes durant aquest dia.

Doncs la tradició marca que si avui que és el punt exacte entre l’inici i la fi de l’hivern el cel plora (plou), vol dir que l’hivern és proper a arribar al seu fi. En canvi, “si la Candelera riu (fa sol), el fred és viu

A d’altres indrets (les zones muntanyoses del continent europeu, és creu que pels volts d’aquesta data els óssos comencen a despertar de la seva hibernació: “Per la Candelera, l’ós surt de l’ossera” es considera que la candelera significa el despertar dels animals de la seva hibernació, vinculat sobretot a la figura de l’ós. En  diferents municipis dels Pirineus (Viu de Llevata), Andorra (Encamp) i la Catalunya Nord (Prats de Molló, Sant Llorenç de Cerdans) el ball encara és ben viu hi ocupa la part central de la festivitat coneguda com el Ball de l’Ós o Ball de l’Óssa en què un home n’acompanya un altre home o una dòna que va disfressat d’aquest animal. Ambdós personatges, junt amb d’altres que evolucionen amb ells, efectuen diverses bromes amb els que són per allà.

Plourà?
La previsió ens diu que a la jornada d’avui no hi ha d’haver precipitacions tot i que pot estar ennuvolat, de manera  que, si la tradició es compleix, l’hivern encara és ben viu. Així que aquells que, gaudint de l’agradable temperatura d’aquests últims dies, pensin guardar la roba de més abric, poden endur-se la desagradable sorpresa que, en breu, tornin a necessitar-la

I la Lluna?
La lluna està en quart creixent i no serà fins al pròxim 11 de febrer que serà lluna plena

Switch to mobile version