Autor Societat
17 Gener 2017 a 10:00

Activat en alerta el Pla de Protecció Civil per l’onada de fred

Es manté en alerta el NEUCAT i en prealerta el PROCICAT

El Servei Meteorològic de Catalunya preveu ventades molt fortes a tot el territori amb especial intensitat a cotes altes del Pirineu i Prepirineu i també a cotes mitjanes de tot el territori

El Servei Meteorològic de Catalunya preveu ventades molt fortes a tot el territori amb especial intensitat a cotes altes del Pirineu i Prepirineu i també a cotes mitjanes de tot el territori // Imatge del web Wikimedia Commons (Foto: Aimaras)

Jordi Jané, ha anunciat que avui s’activa en fase d’alerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per onada de fred ja que el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu tres dies o més de fred rigorós que afectarà tot el territori i que en molts casos farà que les mínimes baixin de zero graus”.
Jané ha presidit la segona reunió  del comitè tècnic del Pla NEUCAT per fer seguiment de l’evolució de les nevades i de la previsió d’onada de fred.
El titular d’Interior ha alertat que la baixada de temperatures coincidirà demà amb un episodi de fort vent a la franja pirinenca i a l’Empordà, per la qual cosa caldrà extremar les precaucions”. En aquest sentit, Protecció Civil de la Generalitat manté la Prealerta per ventades i recorda que és una situació d’especial risc pel que fa a les activitats de muntanya.
La reunió ha comptat també amb l’assistència del director general de Protecció Civil, Joan Delort, la directora del Servei Català de Trànsit, Maria Eugènia Domènech; el director del CAT112, Federic Adan, així com tècnics i comandaments dels Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat, Servei Català de Trànsit, Carreteres de la Generalitat, autopistes, Agents Rurals, Sistema d’Emergències Mèdiques, Creu Roja i Servei Meteorològic de Catalunya.
 
Protecció Civil de la Generalitat manté l’Alerta del pla NEUCAT per les nevades abundants que s’estan produint sobretot al Pirineu Occidental i les incidències que s’estan produint al territori. Cal fer seguiment de l’evolució meteorològica i estar atents a les possibles afectacions de la neu i el gel a les carreteres. La baixada de temperatures coincidirà demà amb un episodi de fort vent a la franja pirinenca i a l’Empordà, per la qual cosa caldrà extremar les precaucions. En aquest sentit, Protecció Civil manté la Prealerta per ventades i recorda que és una situació d’especial risc pel que fa a les activitats de muntanya.
Dilluns al matí, a causa de la neu, hi ha hagut 69 rutes de transport escolar anul·lades amb 728 alumnes afectats a les comarques de Ripollès i Cerdanya (Girona) i Alt Urgell, Alta Ribagorça, Pallars Jussà i Pallars Sobirà (Lleida) i Berguedà (Barcelona).
A més, fins a 77 màquines llevaneus (49 d’elles de la Generalitat) han realitzat neteja de carreteres amb un total de 18.000 km de vies recorreguts.
Els serveis de teleassistència i Creu Roja coordinen el seguiment de les persones amb dependència, especialment de les persones d’edat avançada que viuen soles. De moment no hi ha cap incidència rellevant que s’hagi comunicat al Centre de Coordinació Operativa de Protecció Civil de la Generalitat.
El Sistema d’Emergències Mèdiques ha disposat diferents equips en zones del territori per poder respondre a les incidències que es puguin produir.
Protecció Civil de la Generalitat, a través del Centre de Coordinació d’Emergències a Catalunya CECAT, ha enviat les recomanacions i els consells de seguretat per minimitzar els riscos de l’episodi de climatologia adversa als 948 ajuntaments de Catalunya.
Protecció Civil recomana seguir les informacions del Servei Català de Trànsit, que tingueu el vehicle preparat per la neu, amb cadenes, manta, una llanterna i el telèfon mòbil carregat amb bateria per si teniu alguna emergència. Eviteu la mobilitat a les zones de muntanya afectades per la neu de forma intensa si no és imprescindible.
Alguns dels gruixos de neu acumulats (cm) des de divendres i fins avui són: 85 cm a Sant Joan de Toran, Val d’Aran (1.013m); 51 a Tavascan (Pallars Sobirà); 47 a Vielha i Arties (Val d’Aran); 33 a Esterri d’Àneu (Pallars Sobirà); 25 a Puigcerdà (Cerdanya); 20 a Viu de Llevata (Alta Ribagorça); i 19 a Das (Cerdanya).
Alt risc d’allaus
Protecció Civil de la Generalitat manté en prealerta el pla ALLAUCAT pel perill d’allaus FORT (4 en l’escala europea de 5) a l’Aran, la Ribagorçana-Vall Fosca, a la meitat nord de la Pallaresa i al Perafita-Puigpedrós.
S’han format grans sobreacumulacions de neu en orientacions est, sud-est i sud, principalment. Les previsions meteorològiques indiquen un augment de la intensitat del vent per avui dilluns i demà dimarts al matí que farà inestabilitzar el mantell.
Són probables desencadenaments d’allaus de placa i de neu recent de forma espontània. Alguna allau pot arribar a ser de mida 4 (arribar a fons de vall i provocar afectacions en infraestructures), especialment en vessants orientats a l’est, sud-est, sud i sud-oest. La probabilitat de caiguda d’allaus anirà incrementant-se a mesura que s’intensifiqui el vent
Switch to mobile version