Autor Societat
10 Novembre 2016 a 15:00

57 investigadors i 34 projectes de recerca premiats per La Marató de TV3

Sobre diabetis i obesitat

Premiats La Marató TV3 2016

La Fundació La Marató de TV3 ha fet públics els 34 projectes de recerca sobre diabetis i obesitat que rebran els fons recaptats en La Marató 2015. Entre els 57 investigadors premiats s’hi troben Francesc Posas, vicerector de Política Científica i Professorat a la UPF i cap, juntament amb Eulàlia de Nadal, del grup de recerca en Senyalització Cel·lular del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut (DCEXS); Cristina López-Rodríguez, cap del grup de recerca en Proteïnes NFAT5 i Resposta Immune del DCEXS juntament amb José Aramburu, i Elena Martín, investigadora al Laboratori de Neurofarmacologia del DCEXS.

El lliurament dels premis va tenir lloc el passat 3 de novembre a l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears. El director general de Recerca i Innovació del Departament de Salut, Antoni Andreu; el Secretari General de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears,  Xavier  de Balanzó, i la vicepresidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i presidenta del Patronat de la Fundació, Núria Llorach, van intervenir en l’acte, que va estar conduït pels periodistes Ana Boadas i Toni Cruanyes.

Projectes tant per al tractament com per a la prevenció

Les malalties associades a l’obesitat, com ara la diabetis, constitueixen un problema de salut greu per a les societats desenvolupades. En la població catalana, una de cada quatre persones en pateix alguna. Actualment, els medicaments per tractar la diabetis ajuden milions de pacients a tot el món, però la seva eficàcia a llarg termini és limitada i els seus efectes secundaris són importants.

Els científics responsables dels treballs premiats per La Marató dedicaran els pròxims tres anys a avançar en el coneixement de les causes, els tractaments, la prevenció i la cura de la diabetis i l’obesitat. Els resultats que derivin d’aquests projectes incidiran directament en la qualitat i l’esperança de vida de les persones afectades.

Francesc Posas, Eulàlia de Nadal i Javier Macia (DCEXS) lideren, junt amb Rubén Díaz, de l’Hospital Sant Joan de Déu, i Gorka Orive, de la Universitat del País Basc, el projecte “Circuits cel·lulars sintètics encapsulats per restablir control glicèmic en diabetis mellitus tipus 1”. Fent ús de la biologia sintètica, els investigadors del projecte volen desenvolupar un dispositiu cel·lular capaç de detectar diferents nivells de glucosa i de secretar insulina o glucagó per regular la concentració de glucosa en sang.

D’altra banda, el projecte “Inhibició selectiva de macròfags inflamatoris de teixit adipós obès per al tractament de la diabetis de tipus 2 associada a l’obesitat”, coordinat des de la UPF per Cristina López-Rodríguez (DCEXS-UPF), en el que també participa José Aramburu (DCEXS) i que co-lidera  Ángel Luis Corbi, del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), analitzarà les connexions entre cèl·lules immunitàries que donen lloc a la diabetis de tipus 2, una malaltia en la que el component inflamatori té un pes important.

Per últim, La Marató també finançarà “l’Estudi de noves dianes moleculars en models preclínics d’obesitat”, centrat en el paper que juga el sistema de recompensa del cervell en el desenvolupament de la obesitat i liderat pels investigadors Elena Martín (DCEXS), Mara Dierssen, del Centre de Regulació Genòmica de Barcelona, i Emmanuelle Valjent, de l’Institut de Genòmica Funcional de Montpellier. L’objectiu general d’aquest projecte és avaluar l’impacte que té el consum excessiu de menjar molt saborós i calòric sobre les modificacions de l’activitat d’unes neurones en concret, les neurones espinoses mitjanes que expressen els receptors de dopamina tipus 2 (DRD2) del circuit estriatopalidal, per tal de caracteritzar els mecanismes cel·lulars i moleculars subjacents a les alteracions relacionades amb l’obesitat. El Laboratori de Neurofarmacologia de la UPF coordina el projecte, que compta amb la participació de Miquel Martín com a coinvestigador principal i de Rafael Maldonado en l’equip de treball.

La Fundació La Marató de TV3 va ser creada el 1996 per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals amb la missió de fomentar i promoure la recerca biomèdica d’excel·lència, així com la sensibilització social sobre les malalties que es tracten al programa televisiu la Marató de TV3, mitjançant campanyes de participació ciutadana i actes de difusió i educació.

Switch to mobile version