Autor Articles i estudis
10 Setembre 2016 a 12:00

Quinoa, què aporta a la cosmètica ?

quinoa

La quinoa és un ingredient de moda a la cosmètica i un aliment considerat actualment gairebé una panacea per a moltes malalties associades a la vida moderna. Què ens pot aportar de nou aquesta llavor al món de la bellesa? Vegem-ho.

La quinoa és una llavor que s’utilitza des de fa milers d’anys en l’alimentació bàsica de la serralada andina. Actua com un pseudocereal, és a dir, com el blat o la civada, tot i que, evidentment, té diferències de nutrients amb aquests. Per exemple, no té gluten, el que s’utilitza freqüentment en la seva publicitat de cara a les persones amb intolerància a aquesta proteïna. I conté nou aminoàcids essencials, és a dir, aquells que el cos humà no pot sintetitzar i necessita aconseguir a través dels aliments, per la qual cosa se li denomina una «proteïna completa» (a la majoria de cereals els falta l’aminoàcid lisina, que sí que té la quinoa).

Però, igual que aquests cereals, no només serveix d’aliment a les comunitats que ho conreen. Amb les llavors de quinoa també s’han realitzat des de fa segles en comunitats de Perú i Bolívia, per exemple, cosmètics i sabons artesans. I és conegut el seu ús per evitars els danys dels raigs ultraviolats del sol i eliminar les taques de la pell.

De fet, els grans de quinoa han de rentar, frotant-los entre ells, abans de cuinar-per eliminar la saponina, una substància amarga que s’utilitza per fabricar sabons i detergents. Tradicionalment, aquesta aigua, que ha de ser llençada a la cuina, s’utilitzava per rentar la cara.

També la farina de quinoa s’ha utilitzat per a elaborar màscares facials per les seves propietats antiinflamatòries, calmants i despigmentants. Es creu que, per la seva riquesa en àcids grassos Omega 6, és molt adequada per tractar diverses afeccions cutànies i inflamacions de la pell com la psoriasi, èczemes i atòpies.

Actualment, la quinoa forma part de les fórmules d’alguns cosmètics que podem trobar fàcilment al mercat. Diversos equips d’investigació analitzen les propietats i beneficis per a la salut d’aquesta llavor, considerada un “gra d’or» que va ser desestimada pels colonitzadors espanyols i substituïda per altres cereals, com el blat.

Belleza Activa / AMIC

Switch to mobile version