Autor Societat
4 Juliol 2016 a 14:00

Un juny sec a Catalunya

El període s’ha de qualificar de lleugerament càlid a gran part

Mapes de temperatura mitjana del mes de juny de 2016

Mapes de temperatura mitjana del mes de juny de 2016

La situació meteorològica ha estat caracteritzada, tal com s’ha produït en els darrers mesos, per un desplaçament cap al sud del corrent en jet -vent de l’oest en altura- que ha afavorit el pas de pertorbacions. Aquestes han afectat especialment la meitat nord del territori. La presència d’aire fred en altura ha afavorit d’una banda, que la temperatura es mantingués a ratlla al llarg del mes, i de l’altra, un caràcter tempestuós de la precipitació, donant una distribució molt irregular al territori.
Tempestes del dia 1 al 8 de juny
La circulació zonal en els nivells mitjans de la troposfera (a uns 5.500 m) amb aire relativament fred en aquest nivell (aproximadament uns -18 ºC) va afavorir la formació de tempestes entre els dies 1 i 8 de juny.
·         Aquestes van ser més importants durant els dies 3 i 4. Al llarg d’aquests dos dies es va registrar una precipitació abundant (a partir de 20 mm en 24 hores) a punts de l’Alt Empordà, el Berguedà, la Garrotxa, el Segrià i el Ripollès. A les següents estacions de  la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM), gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), va ser molt abundant (per sobre del 50 mm en 24 hores): 60,2 mm a Albanyà – Lliurona (Alt Empordà); 51,7 mm a Oix (Garrotxa); 51,5 mm a Beget (Ripollès).
·         Durant aquests dos dies es va superar el llindar de 20 mm en 30 minuts a Aitona (Segrià) amb 31,8 mm (dia 4); a Castellar de n’Hug (Berguedà) amb 22,8 mm el dia 3 i, a la Vall d’en Bas (Garrotxa), amb 21,7 mm el dia 3.
·         Cal remarcar la tempesta que va afectar la zona d’Aitona on es van acumular 4,4 mm en un minut.
·         Les quantitats més destacades registrades entre els dies 1 i 8 de juny a les estacions gestionades per l’SMC van ser: 114,1 mm a Molló – Fabert (Ripollès); 83,8 mm a Ulldeter (2.410 m) al Ripollès; i 80,1 mm a Sant Pau de Segúries (Ripollès).
 
Del 13 al 19 de juny
Un gran àrea depressionària que afectava gran part de la Europa occidental va provocar un episodi de tempestes que va afectar el quadrant nord-oriental de Catalunya.
·         Aquesta pertorbació va anar acompanyada en els nivells mitjos de la troposfera per una massa d’aire molt fred, uns -22 ºC, un valor que resulta atípic per l’època de l’any. Va provocar una davallada de la temperatura i neu a cotes altes del Pirineu.
·         Les quantitats més destacades al llarg del període registrades a les estacions gestionades per l’SMC van ser: 50,7 mm a Espolla (Alt Empordà); 49,4 mm a Muntanyola (Osona); i 40,0 mm a Sant Pau de Segúries (Ripollès).
·         Durant  la tarda del dia 16 va nevar a molts sectors del Pirineu occidental per sobre d’uns 2.000-2.200 metres i, per exemple, la neu va agafar molt lleugerament al Port de la Bonaigua. Pel que fa a les estacions d’alta muntanya de la XEMA, aquests van ser els gruixos de neu apreciables: 9 cm a Certascan (2.400 m) al Pallars Sobirà, 6 cm a Bonaigua (2.266 m) al Pallars Sobirà, i 4 cm a Sasseuva (2.228 m) a la Val d’Aran.
Tempestes del 24 al 26 de juny
Entre els dies 24 i 26 de juny, un nou episodi de tempestes va afectar el territori, si bé no tan general com l’anterior, implicant al Pirineu. Les quantitats més importants registrades a les estacions gestionades per l’SMC van ser: 29,3 mm a Puigcerdà (Cerdanya) i 19,6 mm a Malniu (2.230 m) a la Cerdanya.
Valors termomètrics normals per l’època de l’any
El juny ha estat lleugerament càlid a gran part de Catalunya i càlid a zones de l’Empordà, serralades del Montseny i del Port, punts del Prepirineu, conurbació de Barcelona i a la Terra Alta. En canvi ha estat lleugerament fred a les parts més elevades del Pirineu occidental (vegeu figura 1).
Aquests valors d’anomalia tèrmica han estat conseqüència, probablement, de la circulació zonal que ha frenat l’entrada de masses tant càlides (provinents de baixes latituds) com fredes procedents nord.
La taula següent mostra els valors d’anomalia positiva (diferències de la temperatura mitjana mensual de juny respecte de la mitjana climàtica mensual del mes de juny pel període de referència 1961-1990) que han estat per damunt o igualat els +1,5 ºC a les estacions de la XEMA.
Nom de l’EMA
Comarca
Anomalia (ºC)
Tagamanent – PN del Montseny
Vallès Oriental
+1,6
Pantà de Siurana
Priorat
+1,5
Horta de Sant Joan
Terra Alta
+1,5
Batea
Terra Alta
+1,5
Pantà de Darnius – Boadella
Alt Empordà
+1,5
 
Pluviomètricament sec a Catalunya
 
Pluviomètricament, el juny ha estat sec a gran part del territori i molt sec al litoral i prelitoral Central i Sud, la part meridional de la Costa Brava i  a la Plana de Lleida. Ha estat normal al Pirineu oriental, sud del cap de Creus i a l’extrem nord-occidental de la Ribera d’Ebre (vegeu figura 2).
Aquests valors d’anomalia de precipitació han estat conseqüència de la disposició dels centres d’acció durant el mes de juny, amb un desplaçament del corrent en jet al sud de la seva ubicació habitual (normalment a la latitud de les illes Britàniques) i que afavoria una trajectòria dels fronts amb una direcció d’oest a est.
La precipitació s’ha distribuït de manera latitudinal amb màxims al Pirineu i mínims a l’extrem sud, indicant una distribució típicament estiuenca. De totes maneres, cal recordar que el mes de juny és el més plujós de l’any a molts punts del Pirineu, especialment del sector oriental, amb una mitjana climàtica per sobre dels 120 mm en aquests sectors. D’aquesta manera, malgrat que durant el mes de juny d’enguany s’han superat els 75 mm a punts de la Cerdanya, la Garrotxa, el Ripollès i el Solsonès, aquests no han estat suficients per a superar la mitjana climàtica.
 
 
 

A continuació es mostren les estacions gestionades per l’SMC en les quals la precipitació acumulada durant el juny ha superat els 75 mm.
Nom de l’estació
Comarca
PPT (mm)
Molló – Fabert
Ripollès
148,7
Ulldeter (2.410 m)
Ripollès
124,7
Sant Pau de Segúries
Ripollès
122,6
Puigcerdà
Cerdanya
85,7
Malniu (2.230 m)
Cerdanya
83,1
Guixers – Valls
Solsonès
82,8
Olot
Garrotxa
82,6
Núria (1.971 m)
Ripollès
78,2
Switch to mobile version