Autor Sanitat
23 Juny 2016 a 16:00

Un nen mort a l’Hospital de Mataró tenia enterovirus

Queden 13 infants ingressats per aquesta enfermetat

enterovirus ( sanitat )

Comunicat oficial de premsa

El Departament de Salut ha informat aquesta tarda de la mort d’un nen d’uns 3 anys a Mataró, però ha subratllat que no es pot establir una relació causa-efecte amb els casos d’enterovirus amb afectació neurològica aguda en infants a Catalunya. En aquest sentit, després de les proves realitzades, es van detectar mostres d’enterovirus en l’infant, però la seva clínica i simptomatologia eren molt inespecífiques. “No era una simptomalogia de romboencefalitis. La presència d’enterovirus no ha de ser necessàriament la causa de la seva mort”, ha remarcat el sotsdirector del Servei Català de la Salut (CatSalut), Josep Maria Argimon, que ha comparegut en roda de premsa juntament amb el secretari de Salut Pública, Joan Guix, i el cap de Pediatria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Carlos Rodrigo.
Segons han explicat, l’infant va ser atès diumenge passat en un CAP en presentar vòmits i malestar general i poques hores després va ingressar a urgències de l’Hospital de Mataró amb una disminució de consciència que va evolucionar molt ràpidament. Al nen se li van practicar les pertinents proves, aplicant així el protocol d’atenció establert, però malauradament va patir una aturada cardiorespiratòria que no va aconseguir remuntar. Argimon ha recordat que, a part de l’enterovirus, hi ha altres malalties que provoquen un descens de la consciència, tal i com va patir l’infant. El sotsdirector del CatSalut ha afirmat que, sigui o no l’enterovirus la causa d’aquesta mort, no canviaran els protocols clínics, ni la situació clínica ni epidemiològica.
Tant Rodrigo, com Argimon i Guix han reiterat que els enterovirus són virus que circulen de forma generalitzada i que són estacionals. En aquest sentit, tots tres responsables han coincidit en donar un missatge de tranquil·litat: “El brot ha disminuït moltíssim. Hi ha dies que no registrem cap cas nou. Estem de baixada i als pares els podem dir que estiguin tranquils”, ha reblat Rodrigo.
Posteriorment, el secretari de Salut Pública ha informat que actualment hi ha 13 pacients ingressats per enterovirus amb afectació neurològica aguda a diferents hospitals del país, 9 dels quals són a planta i 4 a les Unitats de Cures Intensives. En total, en les últimes setmanes s’han detectat 99 casos, la gran majoria dels quals evolucionen favorablement. Donada la seva clínica i simptomatologia, el cas de Mataró no està inclòs en aquest registre de casos d’enterovirus.
El Departament de Salut expressa el seu condol per la mort d’aquest infant als seus pares, familiars i amics en aquests moments difícils.
Els enterovirus
Els enterovirus són un tipus de virus que circulen àmpliament entre la població. Majoritàriament produeixen quadres lleus (febre, erupcions cutànies o quadre respiratori) i sovint les infeccions són asimptomàtiques. La major part d’infeccions per enterovirus no provoquen alteracions neurològiques i, si ho fan, solen ser quadres lleus. Arran de l’aparició d’un nombre excepcional de casos d’infecció per enterovirus amb alteracions neurològiques de més gravetat, el Departament de Salut ha activat una taula de seguiment; ha establert un protocol de detecció i tractament precoç dels quadres amb afectació neurològica més greu, que s’ha enviat al conjunt de la xarxa assistencial, i ha reforçat la vigilància epidemiològica.
Recomanacions
Com ja s’ha reiterat, el Departament de Salut recomana fer vida normal,i només en cas de febre, com ja s’aconsella sempre, els nens i nenesno han d’anarals casals, als esplais d’estiu, a les colònies o a les escoles bressol.
Les infeccions per enterovirus es transmeten fonamentalment per via fecal-oral i respiratòria. Per tant, es recomana reforçar mesures higièniques que ja són molt habituals en les escoles o llars del nostre país: rentar-se freqüentment les mans amb aigua i sabó o solucions alcohòliques, especialment després d’anar al lavabo i canviar bolquers; tapar-se la boca i el nas amb un mocador d’un sol ús en cas d’esternut, o bé amb la part interna del colze però mai amb les mans, ja que és la via de contagi de virus a d’altres persones.
Cal portar els menors al pediatre quan presentin alguns dels símptomes que s’associen a l’afectació neurològica en el context de la infecció: tremolors, sacsejades, debilitat, dificultat per empassar o somnolència molt marcada, generalment acompanyat de febre.
Davant de qualsevol dubte, s’aconsella trucar al telèfon 061 CatSalut Respon, actiu durant les 24 hores dels 365 dies de l’any. A banda, a la web del Departament de Salut també es pot trobar més informació sobre l’enterovirus: símptomes, prevenció i control, tractament i recursos per a professionals i un destacat document amb preguntes i respostes sobre els enterovirus.
Switch to mobile version