Autor Economia
8 Juny 2016 a 10:00

Reempresa com a alternativa a la creació d’empreses

Dades presentades al Saló BizBarcelona 2016

Conveni Reempresa // Imatge cedida per la Generalitat

Conveni Reempresa // Imatge cedida per la Generalitat

Un cop ha tancat el Saló BizBarcelona promogut per Barcelona Activa  en la seva sisena edició, que ha registrat un total de 13.890 visitants, un 12% més que el 2015, el Centre de Reempresa de Catalunya que participa activament en aquest Saló des del 2012 mitjançant un programa de conferències i un espai de trobades anomenat Matchings Reempresa, en el que aquest any s’han concertat prop més de 200 entrevistes de reemprenedors amb 30 empreses cedents de diferents sectors i poblacions catalanes.

És una mitjana de 6 entrevistes per empresa que cerca una persona que li doni continuïtat davant la propera jubilació de l’actual propietari”, afirma Oriol Alba, coordinador del Centre de Reempresa de Catalunya qui afegeix que “els propietaris dels negocis agraeixen poder concentrar les entrevistes en un matí ja que els processos de transmissió són llargs i encaixar les agendes de tots els interessats és lent i dilata els tempos”.

L’experiència de l’edició del 2015 fa preveure que un terç de les empreses que han participat al Matchings Reempresa d’aquest any acabarà cedint-se a un dels reemprenedors amb qui s’han reunit en el marc del BizBarcelona. La resta ho farà per la via habitual gestionada pels tècnics dels més de seixanta punts de Servei Reempresa a Catalunya.

Per corroborar l’èxit d’aquesta activitat, durant les conferències organitzades per Reempresa el primer dia de Saló, hi han participat cedents i reemprenedors d’empreses que es van conèixer en el Matchings Reempresa del 2015 i que, finalment, van realitzar l’operació de  reempresa amb èxit, així com altres testimonis que han viscut un procés d’aquest tipus i que poden donar resposta, des de la seva pròpia experiència, als dubtes i consultes dels assistents.

Durant el primer dia del saló, Reempresa ha organitzat un total de 5 conferències amb un gran índex d’assistència entre les que destaquem la de Montserrat Casanovas, presidenta de la Comissió de Valoració d’Empreses de l’ACCID que ha parlat del valor de les empreses, com valorar-les i saber de què en depèn el seu valor; i també la de l’experta en vendesMònica Mendoza que ha parlat sobre les Tècniques per a una negociació exitosa. Comprar, vendre, acordar.Mendoza és l’autora dels llibres “Lo que NO te cuentan en los libros de ventas” (7a edició) i “Pildoras de Motivación para Comerciales y Emprendedores”.

El segon dia de BizBarcelona l’equip de Reempresa es va concentrar en l’espai del Matchings Reempresa després d’haver realitzat una activitat de Team Building amb els  més de 150 tècnics i col·laboradors, vinguts de tota Catalunya.  Ha estat en aquesta trobada anual que Albert Colomer, director del Centre de Reempresa de Catalunya, ha llençat un nou objectiu per a l’equip de treball “aquest primer semestre estem arribant a una mitjana d’una operació dereempresa d’èxit al dia. El nostre objectiu a partir d’ara serà el de consolidar aquesta mitjana que, com ja sabeu, requereix obrir dos-cents processos de reempresa al mes”.

Colomer ha destacat la consolidació de la reempresa com a “alternativa” a la creació d’empreses dintre del Saló i de l’ecosistema emprenedor. “El fet que les ponències s’hagin omplert com ho han fet aquest any, la gran afluència de reemprenedors a l’espai de Matchings, i les consultes realitzades a l’estand mostra l’interès real per l’adquisició d’empreses, sobretot com a via d’autoocupació”.

La Reempresa en xifres

Des de la posada en marxa del Centre de Reempresa de Catalunya: 852 reempreses aconseguides, amb un volum d’inversió induïda de més de 44M d’euros i prop de 3.100 llocs de treball salvaguardats.

Actualment hi ha a la base de dades del web de Reempresa, 3.300 empreses en cessió i 5.400 reemprenedors.

De les 852 reempreses d’èxit, el 36% són del sector comerç, un 29,67% són de l’hostaleria, el 27,19% dels casos són del sector serveis, un 6,15% són del sector industrial i la resta a altres sectors.

El preu mig de cessió efectiu per sectors és de 168.893€ en el cas de la indústria, 52.555€ en el sector dels serveis, 49.238€ en el sector del comerç i de 41.130€ en el cas de l’hostaleria.  La indústria és on el preu mig de cessió desitjat i l’efectiu estan més equiparats i el sector on la diferència entre ambdós preus és major és en el cas dels serveis on el preu mig efectiu es situa prop de la meitat del preu mig desitjat.

La mitjana de la facturació d’aquestes reempreses d’èxit, en funció del sector, és de 495.215€ en les empreses del sector industrial, 215.621€ en el sector serveis, 155.115€ en el comerç i de 110.936€ en el cas de l’hostaleria.

Switch to mobile version