Autor Societat
21 Juny 2016 a 18:00

La Creu Roja triplica l’atenció de persones refugiades a Catalunya

El primer trimestre de 2016 ja s’han atès més de 600

Creu Roja refugiats

Creu Roja refugiats

Coincidint amb l’aniversari de la Convenció sobre l’Estatut dels Refugiats de 1951, el 20 de juny es commemora el Dia Mundial del Refugiat. Enguany, aquesta efemèride coincideix amb la crisi de població refugiada més greu des de la II Guerra Mundial, per la qual cosa la Creu Roja vol remarcar la importància de respectar el dret d’asil de totes aquelles persones que fugen de països on la seva vida corre perill per motius polítics, religiosos, racials, etc.

A Catalunya, cada vegada són més les persones refugiades ateses per la Creu Roja. El nombre de sol·licitants d’asil atesos per la Creu Roja a Catalunya s’ha triplicat des de l’any 2014, per l’augment de persones refugiades que entren al nostre país per les vies ordinàries.

Entre 2014 i 2015, aquesta xifra va passar de 503 a 975 i, només en el primer trimestre de 2016, ja s’han atès més de 600, per la qual cosa l’entitat espera acabar l’any triplicant els resultats de fa dos anys. Arreu de l’Estat, la Creu Roja ha atès més de 15.000 persones refugiades entre 2015 i els 4 primeros mesos de 2016.

La Creu Roja segueix reforçant els seus dispositius d’acollida i integració, en previsió que el pla europeu extraordinari de reubicació i reassentament comporti noves arribades a Catalunya. La institució humanitària compta amb diversos programes per facilitar l’acollida i integració social i laboral de la població refugiada, entre ells el Programa Global de Protecció Internacional del Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social, que gestiona juntament amb ACCEM i el Comitè Català d’Ajuda al Refugiat (en l’àmbit estatal, el Comitè Espanyol d’Ajuda al Refugiat). El programa vol cobrir les seves diferents necessitats (bàsiques, educatives, legals, habitacionals, ocupacionals, psicològiques, de salut, etc).

Per això, el programa consta de les fases següents:

– L’acollida (6 mesos): en què es posen a la seva disposició pisos d’acollida residencial i es comencen a posar les bases del procés d’integració que s’acabarà de desenvolupar en fases posteriors.

– La integració (6 mesos): es promou la seva autonomia i independència i es fa un itinerari d’acompanyament perquè, a la seva sortida del centre d’acollida, tinguin el màxim d’autonomia.

– Autonomia (6 mesos): se’ls dóna suport puntual i ajudes econòmiques esporàdiques.

– Pròrroga (6 mesos més): quan la situació de la persona ho requereix, el programa s’estén 6 mesos més per facilitar la seva integració.

Pel que fa la fase d’acollida, cal destacar que la Creu Roja a Catalunya ha multiplicat per 5 les seves places en centres d’acollida residencial des de 2015. Des de fa més de 8 anys, la Creu Roja ja comptava amb 18 places d’acollida residencial a l’àrea metropolitana de Barcelona, a les quals s’hi han afegit des de finals de l’any passat 30 més a Barcelona (les gestionades per la Creu Roja al Casa Bloc), 20 a Tarragona i 20 a Lleida. Així, en total, la Creu Roja compta amb 88 places d’acollida residencial. Arreu de l’Estat, la Creu Roja compta actualment amb 900 places d’acollida residencial, el triple que el 2015, i espera ampliar-les fins a les 1.200.

L’acció humanitària internacional de la Creu Roja

La Creu Roja i la Mitja Lluna Roja de 28 països estan responent a la crisi de refugiats amb més de 96.000 membres, entre voluntariat i personal tècnic. Fins ara, s’han dut a terme més de 70.000 intervencions en salut (incloent assistència mèdica, primers auxilis i suport psicosocial); s’han distribuït 8.000.000 paquets d’aliments; 1.800.000 mantes, roba i sacs de dormir, 690.000 kits i material d’higiene; o s’han dut a terme 340.000 suports en connexions a internet, lliurament de mòbils o carregadors.

La Creu Roja Espanyola (CRE) també ha reforçat la seva intervenció amb persones refugiades a Grècia, el Líban, Sèrbia i Croàcia, entre d’altres països. A Grècia, la CRE continua amb la seva intervenció en matèria de salut en els camps de refugiats de Skaramagas i Ritsona (regió d’Attica) i a l’illa de Quios. Des de l’inici de l’operació, la CRE ha dut a terme més de 100 missions amb delegats i delegades d’Emergència al país hel·lènic.

Des de Catalunya, la Creu Roja també ha fet dos enviaments d’ajuda humanitària, amb què ha fet arribar 2.000 kits d’higiene familiar i de cuina (1.000 de cada) per a 10.000 persones. El primer d’ells va ser el 27 d’octubre de l’any passat i es va enviar a Sèrbia per atendre les persones refugiades en trànsit per aquest país i el segon, el 7 de març de 2016, es va adreçar directament a Síria. En ambdós casos, es va comptar amb el suport del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD).

Switch to mobile version