Autor Cinema, teatre i televisió
28 Juny 2016 a 18:00

Crítica cinematogràfica: Ocho apellidos catalanes

Mal gust mesclat amb falta de gràcia

Ocho apellidos catalanes

Ocho apellidos catalanes

COMEDIA. Espanya. Estrenada: 2015. Dirigida per: Emilio Martínez-Lázaro. Repartiment: Dani Rovira, Clara Lago, Karra Elejalde, Carmen Machi, Berto Romero, Rosa Maria Sardà. Duració: 100 min

Després de l’èxit de Ocho apellidos vascos els mateixos guionistes i director van decidir explotar la història de Rafa i Amaya amb Ocho apellidos catalanes que, seguint la mateixa línia, crea riures en els espectadors.

Emilio Martínez-Lázaro ha volgut repetir amb una seqüela sense gràcia alguna i amb una falta de fluïdesa impressionant, aquest film ambientat en una suposada Catalunya independent més que gràcia és ridícul, sense parlar del mal gust per representar una Catalunya on els espanyols estan mal vistos i s’han d’amagar. Cada petit detall està replet de maldat i estereotipació que l’únic que aconsegueix és transmetre una imatge equivocada d’una societat i una cultura.

Possiblement, el que més nosa fa quan s’està visionant el film és la sobtada subtitulació del català, quan en moments anteriors se’ls ha oblidat fer-ho. Una incoherència a la hora de realització que repeteixen amb l’eusquera.

Els personatges que ja vam conèixer a Ocho apellidos vascos tornen a la cavalleria amb una nova imatge, més desgastada que l’únic que aconsegueix és veure les seves actuacions impostades. Això si, la inclusió de Rosa Maria Sardà és l’aire fresc que el film necessita, un personatge arrelat al seu poble, tant fora com dins de la pantalla, i que ajuda a transmetre l’essència de la seva cultura (sempre rosant la idiotesa i l’exageració).

Cristina Nocete

@crisnocete

Switch to mobile version