Autor Societat
4 Maig 2016 a 10:00

Set episodis de precipitació han enregistrat quantitats abundants

La Catalunya Central i el vessant sud del Pirineu occidental van ser les regions més afectades

Mapa Pluges

Mapa Pluges

La situació meteorològica ha estat caracteritzada per un desplaçament cap al sud del corrent en jet (vent de l’oest en altura) que ha afavorit el pas de pertorbacions que segons el seu emplaçament latitudinal, afectaven parts diferents de Catalunya. Fins a set episodis de precipitació han enregistrat quantitats abundants (per sobre dels 20 mm en 24 hores) en algun punt del territori, essent el litoral Sud, la Catalunya Central i el vessant sud del Pirineu occidental les regions més afectades.
El primer episodi de precipitació va afectar el país els dies 1 i 2, deixant quantitats abundants de precipitació al prelitoral Central:
·         Va ser conseqüència d’una pertorbació deslligada del corrent general en altura (a uns 5.500 metres) que es va ubicar a l’extrem nord-est de la península Ibèrica, inestabilitzant l’atmosfera.
·         La distribució de la precipitació queda reflectida a les quantitats més destacades registrades a la Xarxa d’Estacions Automàtiques (XEMA) i a la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM), gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC): 32,2 mm a l’Abadia de Montserrat (XOM, el Bages); 27,2 mm a Manresa – la Culla (XOM, el Bages); 24,7 mm a Vallirana (el Baix Llobregat).
Entre els dies 3 i 6 d’abril un segon episodi va afectar Catalunya, causant l’episodi de precipitació més important dels últims cinc mesos:
·         Va estar provocat per un solc que es va aproximar per l’Atlàntic i es va anar desplaçant d’oest a est, per acabar formant una baixa aïllada sobre el sud-est de la península.
·         La precipitació es va desplaçar de sud a nord sobre Catalunya, afectant especialment el litoral Sud i els relleus del Pirineu, Prepirineu i Prelitoral. Les quantitats més importants registrades a les estacions gestionades per l’SMC van ser: 149,0 mm al Port del Comte – XOM (1.813 m), al Solsonès; 90,6 mm a l’Ametlla de Mar (el Baix Ebre); i 87,4 mm al Perelló (el Baix Ebre), entre altres quantitats superiors a 75 mm a punts del prelitoral Sud i Prepirineu.
·         La massa d’aire temperat provinent del sud va fer que la cota de neu se situés en general entre els 1.800 i els 2.000 m, de manera que la nevada només va acumular gruixos importants a les cotes més altes del Pirineu i del Prepirineu, mesurant gruixos de neu nova de 20 a 60 cm.
Pel que fa el tercer episodi de precipitació va afectar Catalunya entre els dies 10 i 13, amb quantitats de precipitació abundant al vessant sud del Pirineu, com a conseqüència d’un front d’origen atlàntic.
·         Les quantitats més importants registrades a les estacions gestionades per l’SMC van ser: 69,5 mm a Espot (2.519 m), al Pallars Sobirà; 59,7 mm a Boí (2.535 m), a l’Alta Ribagorça; i 34,4 mm a Viu de Llevata (XOM, l’Alta Ribagorça).
  • Tal com correspon en una situació de sud-oest, el màxim de neu nova es va localitzar al vessant sud del Pirineu occidental (Alta Ribagorça, Pallars Sobirà i la Vall Fosca). La cota de neu es va situar al voltant dels 1.600 m. Algunes estacions d’alta muntanya van mesurar gruixos superiors als 20 cm.
Del dia 15 al 17 d’abril es va registrar el quart episodi de precipitació. Les característiques del front que va provocar l’episodi van ser molt semblants a les descrites a l’anterior episodi, de manera que la precipitació més important va afectar el vessant sud del Pirineu, tal com mostren les següents quantitats registrades a les estacions gestionades per l’SMC: 20,5 mm a Espot (2.159 m); 14,5 mm a Viu de Llevata (XOM, l’Alta Ribagorça); i 14,4 mm a Boí (2.535 m).
 El cinquè episodi va afectar Catalunya els dies 20 i 21 i es va concentrar especialment el massís del Montseny i el Pirineu oriental:
·         Va estar provocat per un solc que es va aproximar per l’Atlàntic en relació amb una baixa ubicada a l’oest de la península Ibèrica.
·         La precipitació va ser abundant i extensa al llarg de la matinada i el matí del dia 21, bàsicament feble o moderada (amb alguna excepció entre el Barcelonès Nord, el Maresme i el Vallès Oriental). Ara bé, les tempestes de la tarda van ser localment intenses, tot i que breus.
·         Les quantitats més importants registrades a les estacions gestionades per l’SMC van ser: 53,3 mm a Setcases – Hostal Pastuira (XOM, el Ripollès); 49,0 mm a Montagut (XOM, la Garrotxa); i 48,7 al Port del Comte – 1.813 m (XOM, el Solsonès).
  • A banda de la precipitació acumulada, cal assenyalar que la cota de neu va baixar durant el matí fins a uns 1.900 o 2.000 m, sobretot al Pirineu Oriental, amb acumulacions de neu nova per sobre dels 10 cm a les parts més elevades d’aquestes zones.
Un nou front va creuar el país entre els dies 22 i 24 d’abril i va provocar el sisè episodi de precipitació, que va afectar sobretot el Pirineu i Prepirineu. Les quantitats més importants registrades a les estacions gestionades per l’SMC van ser: 41,9 mm a Mieres (XOM, la Garrotxa); 37,0 mm a Canet d’Adri (XOM, el Gironès); 33,5 mm a Albanyà – Lliurona (XOM, l’Alt Empordà). La neu va fer acte de presència a les parts més elevades del Pirineu i del Prepirineu, on es van superar de forma esporàdica els 5 cm.
El setè episodi de precipitació del mes va afectar Catalunya els dies 27 i 28, especialment l’Altiplà Central, tal com mostren les quantitats més destacades registrades a les estacions gestionades per l’SMC: 34,5 mm a Agramunt – Torre Talladó (XOM, l’Urgell); 30,2 mm al Canós (la Segarra); i 28,1 mm a Tàrrega (l’Urgell).
Una última pertorbació va afectar Catalunya, essent la comarca d’Osona la més implicada, tal com mostren les quantitats més destacades registrades a les estacions gestionades per l’SMC: 15,5 mm  a Gurb – la Cabra (XOM, Osona); 15,4 mm a Perafita (Osona); i 13,4 mm a Viladrau (Osona).
Switch to mobile version