Autor Sanitat
2 Maig 2016 a 10:00

La vacunació contra la tos ferina en embarassades redueix els casos detectats en menors de 3 mesos

Vacuna

Vacuna

Els percentatges de casos i les hospitalitzacions per tos ferina en infants de fins a 3 mesos s’han reduït significativament a Catalunya des de la implantació, l’any 2014, del programa de vacunació de les dones embarassades. Així, el percentatge d’afectats pertanyent al grup d’edat cobert per aquest programa -fins als 3 mesos-, s’ha reduït del 9,1% del 2014 al 3,8% registrat el 2015. Es dóna la circumstància, a més, que 2 de cada 3 menors de 3 mesos afectats per tos ferina són fills de mares no vacunades. Amb tot, des de l’aplicació d’aquesta pauta de vacunació, no s’ha registrat a Catalunya cap defunció per aquesta malaltia.

Aquestes dades s’obtenen en un moment de reemergència de la malaltia a Europa. En aquest sentit, i pel que fa a Catalunya, els casos de tos ferina registrats van passar dels 1.015 del 2014 als 3.183 del 2015.
L’objectiu del programa de vacunació de la tos ferina en dones embarassades, iniciat al febrer de 2014, és disminuir la morbiditat i la mortalitat per tos ferina en els lactants, evitant que la mare sigui la font d’infecció, mitjançant la immunitat passiva produïda per la transferència d’anticossos. Actualment, s’ha aconseguit un 72% de cobertura vacunal en les dones embarassades, quan al 2012  la cobertura amb prou feines va superar el 50%.
La incidència i la gravetat d’aquesta malaltia és més alta en els infants de menys d’1 any. Entre el 2004 i el 2012, el 83,7% dels casos registrats eren menors de 6 mesos.
La vacunació de les dones embarassades
La vacunació de la dona embarassada és la millor estratègia per protegir el nadó en els primers mesos de vida, quan és més vulnerable. A partir de les recomanacions internacionals i d’acord amb el Consell Assessor de Vacunacions, al 2014 Catalunya va  incorporar la vacunació contra la tos ferina per a les dones embarassades entre les 27 i les 36 setmanes de gestació.
Aquesta actuació, capdavantera a nivell de l’Estat, ha estat després seguida per la resta de comunitats. Com a totes les vacunacions incloses a les recomanacions oficials, la vacunació és voluntària i la dona embarassada pot accedir de forma totalment gratuïta al seu centre vacunal. Durant el 2015 es van administrar a Catalunya 92.853 dosis de vacuna dTPa –contra la diftèria, el tètanus i la tos ferina-, una bona part de les quals en  dones embarassades.
La importància de la vacunació està prenent encara més dimensió aquests dies, ja que la Oficina Europea de la Organització Mundial de la Salut (OMS) ha impulsat la Setmana Europea de Vacunació. La iniciativa pretén ressaltar el paper de la vacunació per a prevenir determinades malalties infeccioses i per a commemorar els èxits assolits amb els programes de vacunació en la promoció de la salut de la població. Cada any s’administren més de 3,2 milions de dosi de vacunes a Catalunya en més de 1,5 milions de persones, evitant més de 35.000 casos de malalties.
Switch to mobile version