Autor Societat
27 Maig 2016 a 14:00

Dues escoles catalanes guanyen una estada a Silicon Valley per potenciar les seves habilitats emprenedores

Les dues escoles són Escola Thau Sant Cugat i Reial Monestir de Santa Isabel (RMSI)

Representants dels cinc equips guanyadors amb Elisa Duran // Imatge cedida per CaixaBank

Representants dels cinc equips guanyadors amb Elisa Duran // Imatge cedida per CaixaBank

Dels 1.313 equips de tot Espanya que van presentar els seus projectes a la tercera edició dels Premis Repte Emprèn que impulsa l’Obra Social ”la Caixa”, se’n va seleccionar 35 per participar en el Campus Repte Emprèn 2016, que va tenir lloc a Barcelona durant la primera setmana de maig.

Creativitat, iniciativa, cooperació i esforç es van posar a prova durant unes jornades que van tenir com a objectiu estimular la cultura emprenedora i innovadora entre la comunitat educativa. Alumnes i professorat van experimentar, desenvolupar i millorar els seus projectes gràcies a l’assessorament i el treball amb experts de diferents àmbits professionals.

Després del procés i dels resultats del Campus, 5 dels 35 equips finalistes han estat els guanyadors dels Premis Repte Emprèn, els quals viatjaran del 8 al 17 de juliol a Silicon Valley, el principal focus dels Estats Units en innovació, emprenedoria i desenvolupament tecnològic. Els alumnes guanyadors i els seus professors tindran l’oportunitat de conèixer espais i formes de treballar diferents, participar en workshops (tallers) i fer treballs en equip, a més d’aprendre de l’experiència de professionals que treballen en empreses líders a escala mundial. Una gran experiència que potenciarà les seves habilitats emprenedores i el seu creixement personal.

Però el gran objectiu dels Premis Repte Emprèn són els desafiaments als quals els alumnes s’hauran d’enfrontar durant la seva estada a Silicon Valley i que avui s’han donat a conèixer per primera vegada durant l’acte de lliurament dels guardons a Barcelona.

L’han presidit la directora general adjunta de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Elisa Durán; el director territorial de CaixaBank a Barcelona, Jordi Nicolau; la responsable educativa d’Eurest a Catalunya, Sonia Arenas; el cap del Departament de Suport Comercial d’Empreses de SegurCaixa Adeslas, Fabián Vega; el director de Tecnologia de HP Service a Espanya i Portugal, Juan Juan; el soci de banca de la Fundació Everis, Jesús Soler, i el manager del Departament de Governance, Risk & Compliance de KPMG, David Fernández.

Equips guanyadors i els seus reptes

Centre: IES Ramón y Cajal (Osca)

Sis alumnes de 2n de batxillerat

Equip: Venga Frinshets

Projecte: Bastick

Bastó que incorpora tecnologia GPS i un acceleròmetre per facilitar el desplaçament a persones amb discapacitat visual. Aquesta eina detecta els obstacles a la vorera i avisa per mitjà de senyals acústics l’usuari quan es desvia de la ruta establerta.

Partner: Fundació Everis

Repte: Millora del producte a través de noves funcionalitats que es recolzin en solucions de loT per SmartCities, estenent així el potencial de la solució a ciutats més accessibles i inclusives amb tots els seus ciutadans.

Centre: Escola Thau Sant Cugat (Barcelona)

Sis alumnes d’ESO / formació professional bàsica / programes de formació i inserció

Equip: MACBETH

Projecte: MACBETH

Manta impermeable multifunció que permet, a més d’aïllar del fred, modificar la seva estructura a través de les sivelles inferiors per convertir-se en un portabebès o en una motxilla per traslladar material.

Partner: Hewlett Packard Enterprise

Repte: Desenvolupar els elements tecnològics de la manta impermeable i un esquema de finançament col·laboratiu que permetin difondre el missatge de responsabilitat social de les entitats que adoptin la seva utilització i que amplifiquin el seu abast en cas d’emergència social.

Centre: Reial Monestir de Santa Isabel (RMSI) (Barcelona)

Cinc alumnes d’ESO / formació professional bàsica / programes de formació i inserció

Equip: Pul-Shake

Projecte: Pul-Shake Gloves

Polsera destinada a persones amb discapacitats auditives que identifica els sons i n’alerta l’usuari mitjançant una vibració i una representació visual del so a la pantalla de la polsera.

Partner: SegurCaixa Adeslas

Repte: Ampliar la visió i el recorregut del projecte en una solució mòbil orientada a persones o pacients amb malalties cròniques o de llarga evolució que inclogui: recursos formatius i informatius, eines de seguiment i serveis externs.

Centre: Colegio de Fomento Los Robles (Astúries)

Cinc alumnes de 1r de batxillerat i cicle formatiu de grau mitjà

Equip: Drive Network

Projecte: Easy Drive

Aplicació que facilita al conductor informació relacionada amb el seu vehicle; posa a la seva disposició dades relacionades amb el manteniment, la localització, les rutes fetes, els litres de dipòsit de benzina, etc. També incorpora un sistema d’avís automàtic en cas d’emergència.

Partner: KPMG

Repte: Introduir dins del pla de negoci la variable de la sostenibilitat, mantenint-la com a un dels atributs més rellevants del producte i convertint-la en un dels arguments de diferenciació i venda davant d’apps/productes similars.

Centre: Colegio Mater Inmaculata (Madrid)

Quatre alumnes de 1r de batxillerat i cicle formatiu de grau mitjà

Equip: Six-F

Projecte: Luminoil

Sistema d’alerta incorporat a la paella que avisa quan hi ha sobreescalfament de l’oli. Per mitjà d’un senyal visual i acústic indica que l’oli és a una temperatura òptima per cuinar (verd) o que es comença a cremar (pilot vermell i alerta acústica contínua).

Partner: Eurest

Repte: Extrapolar la solució del projecte d’ús domèstic a instal·lacions de cuines industrials. Ampliar la solució proposada i adaptar-la a les noves necessitats, volum de comensals i a nous elements d’ús diari a les cuines.

KitCaixa Joves Emprenedors

Els Premis Repte Emprèn s’emmarquen dins del Programa Joves Emprenedors, que està format per diversos elements, entre els quals hi ha el KitCaixa Joves Emprenedors, una innovadora proposta educativa que l’Obra Social ”la Caixa” posa a disposició de les escoles d’Espanya que el sol·liciten. Es tracta d’una proposta pedagògica que treballa l’emprenedoria a l’aula a través d’una metodologia que promou el desenvolupament de totes les competències bàsiques de l’alumnat. Partint de l’aprenentatge basat en problemes, del treball cooperatiu i d’una gran varietat de recursos tant físics com digitals, els estudiants poden dissenyar un projecte que doni resposta a una necessitat del seu entorn.

En el curs 2015-2016 estan desenvolupant el KitCaixa Joves Emprenedors 1.329 escoles. Per al pròxim curs 2016-2017 ja està disponible al web d’EduCaixa, www.educaixa.com la possibilitat d’inscriure’s al KitCaixa Joves Emprenedors mitjançant el formulari en línia que, a més de donar accés al professorat per poder-lo implementar amb els alumnes, habilita la participació en els pròxims Premis Repte Emprèn.

Switch to mobile version