Autor Societat
22 Abril 2016 a 14:00

Territori i Sostenibilitat presenta el projecte de Llei del Canvi Climàtic

La norma preveu fixar la reducció d’un 25% de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle per a l’any 2020

Presentació Projecte Canvi Climàtic // Imatge cedida per la Generalitat

Presentació Projecte Canvi Climàtic // Imatge cedida per la Generalitat

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha presentat  al ple del Parlament el projecte de Llei del Canvi Climàtic. La norma inicia la tramitació legislativa amb el debat a la totalitat, al qual no s’han presentat esmenes. La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, i la directora general de Qualitat Ambiental, Mercè Rius, han assistit al debat, que ara prosseguirà el tràmit dins la comissió de Medi Ambient.
Rull s’ha mostrat convençut que el model de creixement i de desenvolupament seguit pels països anomenats del primer món, basat en un consum energètic procedent de combustibles fòssils, sovint amb una elevada dosi de malbaratament, no és ni sostenible en el temps ni generalitzable al conjunt de nacions de la Terra. Per això, ha dit: “El canvi climàtic és un dels grans reptes que hem d’encarar en el segle XXI”. També ha assegurat: “Com a país volem situar-nos al capdavant d’aquesta lluita i jugar un rol principal en l’escena internacional.  El nostre projecte de nou país és un projecte de país millor pels catalans i catalanes, però també amb un fort sentit de la responsabilitat pel benestar i el progrés de tots els pobles del planeta”.
El compromís de Catalunya amb la lluita contra aquest fenomen ja es va fer  evident el passat mes de gener, quan el Govern va aprovar el primer projecte de Llei d’aquesta legislatura, el del Canvi Climàtic. Segons Rull, aquesta serà una Llei d’Estat, d’un país compromès amb el repte global que té la humanitat.
 
Una norma basada en la complicitat
El plantejament de la norma segueix els principis que des de fa anys han orientat la política en matèria de clima a Catalunya: s’ha optat per un model que es basa en la incentivació i la complicitat i no pas en l’obligació i el control. Per aquest motiu el conjunt de mesures i instruments presents a la llei persegueixen establir un marc que faciliti a les empreses fer el trànsit cap a una economia de baixa intensitat en carboni, i en la mesura que orientin les seves activitats amb els objectius de la llei, en puguin resultar beneficiades.
Aquesta Llei persegueix, bàsicament, cinc finalitats:
  • Assentar els fonaments per aconseguir que Catalunya redueixi tant les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle com la vulnerabilitat als impactes del canvi climàtic, afavorint la transició cap a un model baix en emissions i, alhora, estimulant l’estalvi i l’eficiència en l’ús dels recursos (energia, aigua, sòl, materials, residus).
  • Reforçar les diverses estratègies i plans que s’han elaborat durant els darrers anys en l’àmbit del canvi climàtic.
  • Promoure i garantir la coordinació de tots els instruments de planificació sectorial relacionats amb el canvi climàtic i la coordinació de totes les administracions públiques catalanes, així com el foment de la participació de la ciutadania, dels agents socials i dels agents econòmics.
  • Esdevenir un país avançat en la investigació i implementació de noves tecnologies.
  • Consolidar el paper de Catalunya al món, tant en els projectes de cooperació com en la participació als fòrums europeus i internacionals de debat sobre el canvi climàtic.
El document fixa la reducció d’un 25% en les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle per a l’any 2020 respecte l’any 2005, i del 80% o més l’any 2050, percentatges determinats aplicant els mateixos criteris de repartiment d’esforços que la Unió Europea (UE) ha utilitzat per al conjunt dels Estats membres.

 

Switch to mobile version