Autor Societat
1 Abril 2016 a 10:00

Rull presenta la nova campanya de foment de la recollida de residus d’aparells elèctrics i electrònics

L’Agència de Residus de Catalunya vol  recollir de forma selectiva el 45% d’aquests residus durant el 2016

RAEE // Imatge cedida per la Generalitat

RAEE // Imatge cedida per la Generalitat

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, acompanyat del director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, va presentar a Barcelona una nova campanya de foment de la recollida selectiva dels residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEE), finançada pels Sistemes Integrats de Gestió (SIG) de RAEE. L’objectiu principal de la campanya és recordar a la ciutadania que en els punts de venda també pot dur-hi els aparells elèctrics i electrònics vells, complementant així les altres vies on es poden portar, com les deixalleries.
El conseller va explica: “En la nova normativa, els distribuïdors esdevenen un element clau en la recollida selectiva, apropant i facilitant el servei a tothom”. “Són la gran porta d’accés de connexió dels ciutadans respecte una gestió més eficient i adequada dels aparells que utilitzem”, va dir. També va voler destacar que més del 60% dels RAEE que es recullen ja ho fan a través d’aquest circuit, tot i que encara tenim marge per millorar i incrementar les xifres de recollida per aquesta via. Per fer-ho, ha demanat la implicació dels punts de venda i dels ciutadans.
Rull va agrair als SIG, als ens locals i als gestors de residus autoritzats la feina que fan, en col·laboració estreta amb l’ARC, i els ha esperonat a seguir amb aquest treball perquè està demostrat que quan ho fem junts i ho fem bé, som imparables com a societat, com a país i com a comunitat. Rull s’ha compromès a fer un balanç a finals d’any per acreditar si hem acomplert amb els objectius.
 
La campanya
Durant els mesos d’abril i maig es desenvoluparà la primera fase, en la qual un grup d’informadors visitaran els punts de venda per explicar els drets i les obligacions dels consumidors i dels distribuïdors dels aparells. Els informadors repartiran a unes 600 botigues els materials de sensibilització i els contenidors per recollir els RAEE, que quedaran disponibles per utilitzar-los.
En tot moment es farà un seguiment i es proporcionarà assessorament per resoldre possibles dubtes i incidències. A partir de maig arrencarà pròpiament la campanya de publicitat, dirigida fonamentalment als consumidors. Apareixerà a la premsa, tant en mitjans escrits com audiovisuals, en bàners per a pàgines web, i s’editaran pòsters i cartelleria.
El mercat dels aparells elèctrics i electrònics no para de créixer. Segons les dades estimades, a Catalunya es van vendre 76 milers de tones d’aquests aparells durant l’any 2014 i 83 milers de tones el 2015. El  2014 es van recollir 27 milers de tones de RAEE, que equivalen a 3,30 quilos per habitant i any, lluny encara dels 4 quilos per habitant i any que marcava la norma vigent.
L’objectiu per al 2016, segons marca la normativa vigent, és recollir de forma selectiva el 45% de la mitjana del nombre d’aparells posats al mercat els tres anys precedents (2013, 2014 i 2015). Per assolir-lo, cal un esforç col·lectiu important, ja que l’any 2014 tan sols es va arribar al 27,64%. La correcta recollida dels RAEE és cabdal perquè la classificació i el tractament posteriors es facin de manera eficient. Un bon tractament comporta l’aprofitament i la recuperació de substàncies i recursos molt valuosos que contenen els RAEE, un dels eixos principals de l’economia circular.
Switch to mobile version