Autor Societat
27 Febrer 2016 a 18:00

Jordi Jané, conseller d’Interior: l’episodi de pluges i nevades no ha acabat

Demana prudència i precaució

Neucat- reunio

El conseller d’Interior, Jordi Jané, ha presidit aquest matí la reunió del comitè tècnic del pla NEUCAT per fer seguiment de l’episodi de nevades. A la reunió hi han assistit el director general de Protecció Civil, Joan Delort; la directora del Servei Català de Trànsit, Eugenia Domènech; i el director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Juli Gendrau. A més, han assistit comandaments i directius del Servei Meteorològic de Catalunya, Protecció Civil de la Generalitat, Servei Català de Trànsit, Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat, Sistema d’Emergències Mèdiques, Agents Rurals i titulars i gestors de carreteres, autovies i autopistes.

 El conseller d’Interior ha explicat que el front ha arribat tal i com estava previst i, fins i tot, ho ha fet abans en alguns punts. “Ha nevat i ho ha fet a cotes poc habituals, però estàvem preparats i activats, i això ens ha permès poder actuar amb rapidesa restringint el pas de vehicles pesants durant alguns minuts en punts de carreteres afectades”. A més, Jané ha explicat que “l’alerta del Neucat estava activada des de dijous al vespre, fet que ha mantingut els agents preparats i a peu de carretera des de la matinada”.

 Jordi Jané ha insistit que l’episodi de pluges i nevades no ha acabat i que, per tant, s’ha d’estar alerta de com evolucionarà la previsió meteorològica i de possibles nous incidents que es puguin produir. Jané s’ha referit a la jornada d’avui com una jornada atípica i  irregular meteorològicament parlant, i ha dit que “ningú decideixi el que ha de fer avui o si s’ha de desplaçar o no mirant únicament la finestra de casa seva, perquè el pot induir a errors. Pot ser que faci sol i uns quilòmetres més enllà nevi o tingui lloc un temporal de vent. Per tant, la recomanació és preveure molt bé els desplaçaments i estar constantment informats”.

 El conseller ha explicat que, segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya, ha de seguir plovent i en alguns casos nevant les pròximes hores, i que ho farà de forma desigual a bona part del territori.

El conseller d’Interior també ha volgut destacar la part positiva de la pluja i neu que està caient a Catalunya, sobretot tenint en compte el temps que feia que no plovia, la sequera i manca de recursos hídrics d’aquest hivern, i els riscos que això podia comportar tant pel que fa als incendis com a la mateixa pagesia.

 Protecció Civil de la Generalitat DGPC manté l’Alerta del Pla Especial d’Emergències per Nevades a Catalunya NEUCAT.

 Segons l’SMC, durant tot el dia d’avui la neu pot afectar a qualsevol comarca de Catalunya excepte el litoral, per sobre la cota de 600-700 metres. Al terç sud la cota de neu es situarà entorn dels 200 metres, així com també a l’oest de la depressió Central fins a primeres hores de la tarda. El llindar de risc s’estableix en gruixos 2 cm a cota 300 metres. Al Pirineu i el Prepirineu Occidental nevarà a totes les cotes. A partir del migdia d’avui la cota de neu pujarà progressivament per sobre dels 500 m, i es poden acumular gruixos de més de 10 cm per sobre dels 900 metres als Ports. Al Pirineu es podran acumular  de 30 a 50 cm per sobre dels 2000 metres.

 Pel que fa a la previsió meteorològica de demà. A partir de diumenge al matí, la cota de neu pujarà i les nevades es restringiran a la zona del Pirineu Occidental. A les Terres de l’Ebre, la neu pot afectar fins al migdia.

Switch to mobile version