Autor Articles i estudis
11 Desembre 2015 a 14:00

Tipus de franquicia (I)

Tipus de franquicia (1) // Imatge Jordi Bacaria

Tipus de franquicia (1) // Imatge Jordi Bacaria

Un negoci pot expandir-se en format franquíciamitjançant diferents maneres en funció del tipus de relació que el franquiciador vol establir amb la seva xarxa de franquiciats.

Fins i tot es podenemprardiverses fórmules en un mateix territori de manera que és convenient conèixer-les totes per saber què ens està oferint cada franquiciador en cada moment.

En l’article d’avui posarem l’accent en la franquícia individual i al llarg de les properes setmanes parlaré d’altres modalitats.

La franquícia individual és la el tipus de franquícia més usada i comuna al mercat. Aquesta opció consisteix en concedir drets d’explotació d’una única unitat individual, en exclusiva en un territori, sense la possibilitat del franquiciat de subfranquiciar l’activitat ni obrir, en principi, més establiments.

En el si de la franquícia individual es coneixen tres modalitats: franquícia d’inversió, de gestió i d’autoocupació.

La franquícia d’inversió és aquella en què el franquiciat realitza únicament la inversió i exerceix una direcció de control, mentre que tot el negoci és dut a terme per personal contractat; tant per la direcció com per la operativa diària (és el cas d’hotels, restaurants, etc.). Sol ser atractiva per a persones o grups de persones amb gran capacitat inversora que volen negocis amb un alt volum de negoci i rendibilitat, més enllà dels mercats de capitals, immobiliaris, etc.

D’altra banda, la franquícia de gestió és aquella en què el franquiciat treballa dins la franquícia exercint un rol de gestor o gerent i dirigeix a un equip de persones de feina operativa. Aquesta modalitat s’usa quan es sol requerir una elevada inversió en immobilitzat i un equip gran de personal. Sol ser atractiva per a professionals amb un bon perfil directiu.

Finalment, la franquícia d’autoocupació és la més comuna de totes i consisteix, habitualment, en què el franquiciat opera el cent per cent de la franquícia, sent així l’empleat principal tot i que a vegades amb l’ajuda d’altre personal contractat. Sovint són franquícies de baix volum d’inversió però amb moltes possibilitats segons l’esforç desenvolupat pel franquiciat.

Tal i com m’he compromès, properament explicaré en què consisteixen altres tipus de franquícia com el màster franquiciat, l’àrea developer o la jointventure. 

Jordi Bacaria

Director de Franquícies.cat (www.franquicies.cat)

Switch to mobile version