Autor Societat
6 Desembre 2015 a 16:00

Neix “Fotografia a Catalunya”

El primer portal web que recull el patrimoni fotogràfic català

Presentació de 'Fotografia a Catalunya'

Presentació de ‘Fotografia a Catalunya’

El Departament de Cultura va presentar Fotografia a Catalunya la primera plataforma en línia que recull la cultura fotogràfica de Catalunya. El portal pretén divulgar i difondre el patrimoni fotogràfic històric i contemporani a nivell nacional i internacional.

El projecte ha estat desenvolupat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura.

Actualment s’han sumat 16 col·leccions procedents de 6 institucions i diversos fotògrafs contemporanis: Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Arxiu Nacional de Catalunya, Biblioteca de Catalunya, Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

El portal té més de 1.600 fotografies, més de 300 recursos i una completa exposició virtual sobre el daguerreotip. Els continguts creixeran de forma continuada gràcies a la incorporació de noves fotografies, noves institucions, col·leccions i fotògrafs.

Un grup d’experts ha escollit 600 fotògrafs de Catalunya, però la tria s’anirà ampliant amb la participació d’altres experts. També està oberta la inclusió en el web de tota fotografia d’autor anònim o desconegut.

A la presentació van participar el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni i director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Joan Pluma; la cap d’estratègia i Comunicació del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), Conxa Rodà, el gerent de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Xavier Arola, i el fotògraf, membre el Grup de Treball que ha elaborat el portal, Manel Esclusa.

El conseller de cultura va destacar que el portal “fa visible el riquíssim patrimoni històric  i actual de la fotografia catalana, una assignatura pendent del país. El nou web és el resultat de molta bona feina cooperativa de molta gent, un objectiu compartit per moltes institucions, que hem treballat amb un mateix horitzó; és fruit dels bons professionals públics i les ganes, el desig i el coneixement dels professionals del sector”.

Conxa Rodà va subratllar que el nou web “té un disseny clar, net, en què la imatge és protagonista i és fruit de la feina conjunta de fotògrafs, acadèmics, experts ens webs i usabilitat, etc.”-

El fotògraf Manel Esclusa va dir que el portal “donarà visibilitat a fotògrafs a Catalunya i arreu del món”. “Hem procurat que hi siguin representats tots els fotògrafs, inicialment inclou 600 fotògrafs, però s’anirà ampliant. Volem donar visibilitat als professionals emergents amb un espai específica per a ells”, va afegir.

Switch to mobile version