Autor Economia
16 Desembre 2015 a 14:00

L’IPC augmenta quatre dècimes el mes de novembre

PIMEC preveu un canvi al 2016

IPC // Imatge del web de Flickr

IPC // Imatge del web de Flickr

La inflació espanyola del mes de novembre augmenta quatre dècimes respecte al mes anterior i deixa la variació interanual de l’IPC en el -0,3%, quatre dècimes per sobre de la d’octubre.

Per la seva banda, l’IPCA (harmonitzat) augmenta cinc dècimes, fins al -0,4%, i s’apropa a la del conjunt de la Unió Monetària (0,1%). Per la seva incidència, destaquen els augments en termes interanuals dels preus dels aliments i begudes no alcohòliques (1,7%), de les begudes alcohòliques i tabac (1,2%), i de l’hoteleria i restauració (1,0%), i la disminució del transport (-4,7%) i de l’habitatge (-2,6%). D’altra banda, la inflació subjacent augmenta una dècima en relació a l’octubre i se situa en l’1,0% interanual.

Pel que fa a l’evolució del nivell de preus a impostos constants, al novembre se situa en el -0,3% en termes interanuals, igual que l’índex general. A Catalunya, els preus al consum augmenten tres dècimes en relació a l’octubre, el que situa la variació interanual en el 0,0%, tres dècimes per sobre la del conjunt d’Espanya.

Catalunya els preus han augmentat més en alimentació i begudes no alcohòliques, en hotels i restauració, ensenyament, oci i cultura, i parament de la llar, i s’han reduït menys en habitatge. Els preus a Catalunya han augmentat menys en begudes alcohòliques i tabac, vestit i calçat, i medicina.

Territorialment, Barcelona, amb un increment de tres dècimes dels preus en relació al mes anterior, se situa amb una taxa interanual del 0,1%, la més alta de l’Estat. Girona, amb un augment de tres dècimes en relació a l’octubre, situa la seva taxa interanual en el -0,3%. Lleida, amb un increment de quatre dècimes en relació al mes anterior, situa la seva taxa interanual en el -0,3%. Finalment, a Tarragona, els preus augmenten una dècima respecte a l’octubre i situen la seva variació interanual en el -0,4%.

PIMEC preveu un canvi de tendència de cara al 2016 tenint en compte el signe positiu dels grups de productes no dependents dels carburants i a l’evolució dels productes derivats del petroli. Tot i que caldrà seguir atents als béns amb preus més volàtils.

Des de la patronal, amb el context econòmic i dels preus, no s’entendrien increments en els preus regulats, sobretot els productes energètics.

Switch to mobile version