Autor Societat
10 Novembre 2015 a 15:30

Èxit en el simulacre d’accident als túnels de Vallvidrera

Hi han participat 180 persones

 

 

Simulacre accident // Imatge cedida per Protecció Civil

Simulacre accident // Imatge cedida per Protecció Civil

 

 

Protecció Civil del Departament d’Interior de la Generalitat, Protecció Civil i Prevenció de l’Ajuntament de Barcelona i la concessionària Túnels de Barcelona i Cadí han organitzat aquesta passada matinada un simulacre d’accident a l’interior del túnel de Vallvidrera, a la ciutat de Barcelona. En l’exercici hi han participat unes 180 persones, entre serveis d’emergència, equips de la concessionària, figurants i observadors.

L’objectiu principal del simulacre ha estat dur a la pràctica amb el màxim realisme possible un cas d’emergència que es pugui produir en l’àmbit de l’autopista i que permeti activar els diversos dispositius del Pla d’Autoprotecció, homologat per la Comissió de Protecció Civil de Catalunya el passat 5 de maig.

L’exercici ha consistit en la simulació d’una col·lisió frontal entre dos turismes a l’interior del túnel de l’autopista, entre les galeries 4 i 5 aproximadament al mig del túnel. A conseqüència de l’accident s’ha produït l’incendi dels vehicles i 12 ferits de diversa consideració, 9 ocupants dels dos vehicles accidents i 3 més d’altres vehicles. En aquest simulacre s’ha posat a prova l’extinció de l’incendi i l’evacuació de les persones il·leses i ferides dins el túnel a través de les galeries d’evacuació.

L’accident s’ha detectat pels sistemes automàtics a la Sala de Control i immediatament s’ha iniciat el pla d’incendi. S’ha activat la ventilació, la senyalització, s’ha tancat el túnel i s’han fet els avisos previstos al Pla d’Autoprotecció. Paral·lelament s’ha donat avís, a través del telèfon d’emergències 112, als cossos i serveis d’emergències de la ciutat de Barcelona i de la Generalitat, i també s’ha alertat al Centre d’Emergències de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat.

Els Bombers de Barcelona han dirigit l’emergència i han intervingut al simulacre amb 8 dotacions (3 vehicles autobomba; 1 furgó salvament; 1 ambulància; 2 unitats de comandament i 1 CCA), i 28 efectius entre bombers, comandaments, tècnics sanitaris i conductors.

Els Bombers de Barcelona han accedit per la boca sud del túnel, i les seves funcions han estat l’extinció de l’incendi, el salvament i rescat de les persones afectades en coordinació amb Bombers de la Generalitat.

Per la seva banda, els Bombers de la Generalitat han accedit per la boca nord del túnel, i han intervingut al simulacre amb 3 vehicles d’aigua, 3 furgons, 1 ambulància i 2 unitats de personal i comandament. En total hi han participat 21 bombers, entre els quals també els comandaments que han desenvolupat la seva tasca en els Centres de Comandament.

El Sistema d’Emergències Mèdiques SEM ha participat al simulacre amb un total de 19 professionals i 9 unitats: 4 ambulàncies de Suport Vital Avançat medicalitzades (SVAm) integrades per un metge, un infermer i un tècnic en transport sanitari (TTS) cadascuna; 1 ambulància de SVA amb infermeria (SVAi) formada per un infermer i un TTS; 1 Vehicle d’Intervenció Ràpida (VIR) amb un metge i un TTS, i 3 Vehicles de Comandament. Un cop feta la recepció dels ferits se’ls ha avaluat i estabilitzat per a procedir al trasllat a l’hospital de destí més adient segons la seva patologia.

La Guàrdia Urbana de Barcelona s’ha encarregat de controlar els accessos al túnel per la boca sud, i els Mossos d’Esquadra i la Policia Local de Sant Cugat del Vallès han realitzat el control dels accessos nord, garantint l’entrada i sortida dels serveis d’emergència.

La Guàrdia Urbana de Barcelona ha mobilitzat 5 vehicles i 10 agents, i les seves tasques han consistit en ordenar i regular el trànsit; mantenir els nivells de seguretat viària i de mobilitat; i facilitar els itineraris d’entrada i sortida dels equips d’intervenció, assistencials, d’ordre i logístics.

El cos de Mossos d’Esquadra ha mobilitzat un total de 39 efectius, entre ells Agents de la Unitat de Seguretat Ciutadana de la comissaria del districte de Sant Cugat i de l‘Àrea Bàsica Policial de Sarrià-Sant Gervasi; Agents de l’Àrea Regional de Trànsit de la Regió Policial Metropolitana Nord i Agents de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO). Les seves funcions principals han estat la gestió del trànsit als accessos nord i tasques relacionades amb la gestió i investigació de l’accident.

Per part de la Policia Local de Sant Cugat hi han participat un total de 5 efectius, 4 agents i un cap de guàrdia que s’ha desplaçat al CCA.

Protecció Civil de la Generalitat ha mobilitzat en aquest simulacre 7 tècnics que han fet d’observadors de l’exercici en diversos punts del túnel i a la sala de control. També hi ha participat el tècnic de Protecció Civil de Sant Cugat que ha fet tasques de col·laboració, coordinació i informació al centre de control.

Al simulacre hi han col·laborat també uns 40 voluntaris de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Sant Cugat del Vallès i estudiants de Grau Mig de Tècnic d’Emergències Sanitàries de l’IES Les Vinyes de Santa Coloma de Gramenet que han fet de figurants. També s’ha comptat amb la col·laboració d’estudiants de maquillatge de l’Escola Stick Art Studio per a la caracterització dels figurants que faran de ferits.

Switch to mobile version