Autor Articles i estudis
5 Octubre 2015 a 18:00

La personalitat pot influir en la manera com reaccionem davant dels missatges subliminals

Imatge upf

Els missatges subliminals poden influir de manera significativa en el comportament del consumidor, en funció de la seva personalitat. És a dir, que els factors disposicionals (la manera de ser de cada persona, el seu caràcter, motivacions, etc.) poden augmentar la sensibilitat de les persones davant d’un anunci subliminal, sobretot quan la marca pot ser rellevant per als objectius i les necessitats del consumidor.

Aquesta és la principal conclusió de l’article ” Who does Red Bull  give wings to? Sensation seeking moderates sensitivity to subliminal“, publicat el passat mes de juny a la revista Frontiers in Psichology, i que signen Gaëlle M. Bustin (com a primera autora) i Jordi Quoidbach, ambdós professors del Departament d’Economia i Empresade la UPF, juntament amb Daniel N. Jones i Michel Hansenne, professors del Departament de Psicologia de les universitats de Texas (EUA) i Lieja (Bèlgica), respectivament.

Metodologia de la recerca

L’estudi es va portar a terme a partir d’una mostra inicial de 160 participants (que es va reduir a 140 després que tretze no van finalitzar l’experiment i set no van passar la fase de verificació), que van haver de respondre en línia sobre una tasca de detecció visual a partir d’una cadena de caràcters, en els quals havien de trobar petites desviacions.

A una meitat del grup es va incloure, en aquest procés de detecció, la paraula “Red Bull”, com a condició experimental, durant uns mil·lisegons, mentre que a l’altra meitat, se’ls va presentar també subliminalment les lletres de la paraula Red Bull però de manera desordenada (lde Ublr), com a condició de control, i sempre emmascarades per una àmplia cadena d’altres caràcters. En un primer procés de verificació, els participants que van identificar la paraula “Red Bull” van ser retirats de l’experiment.

Després de diversos anàlisis, es va arribar a la conclusió que els participants més impulsius i que tenien una especial motivació per la recerca de noves sensacions, i als quals se’ls va presentar la paraula “Red Bull” subliminalment durant l’experiment, eren més propensos a desitjar aquesta marca que els que tenien aquest mateix perfil, però als quals no va presentar el nom de la beguda estimulant. Pel que fa als participants que no els motivava especialment la recerca de noves sensacions (poc proclius a l’excitació), no es va notar cap canvi entre els dos grups.

Una tècnica que pot tenir un abast molt ampli

Els autors de l’estudi, un dels primers sobre estimulació subliminal realitzat a través d’Internet, destaquen la necessitat de tenir en compte la personalitat dels consumidors o de l’audiència en la investigació de la persuasió no conscient. Fins ara, diferents recerques havien detectat la importància dels factors situacionals dels receptors (com ara tenir set, fatiga, etc.) en l’estimulació subliminal, però no s’havia donat prou importància a aquest vessant més vinculat amb la personalitat.

Des d’una perspectiva aplicada, encara que la publicitat subliminal és il·legal en molts països, es tracta d’una tècnica que es pot trobar de manera habitual en pel·lícules i sèries (col·locació subtil de productes, per exemple), en competicions esportives a la televisió, videojocs, llocs web, etc..

Ara es demostra que els efectes poden ser especialment rellevants quan connecten amb una audiència amb ganes de buscar noves sensacions, i amb determinades necessitats o objectius personals. No obstant això, els investigadors recalquen que “els nostres resultats s’han de considerar preliminars, i encara fa falta molta més recerca abans de poder extreure conclusions generals”.

Switch to mobile version