Autor Societat
17 Setembre 2015 a 14:00

Tot a punt per la Festa al Cel, el festival aeri més antic i important de l’Estat

Dissabte 19 i diumenge 20

Imatge de la roda de premsa celebrada ahira l'Aeroport de Sabadell // Foto: Ajuntament de Mataró

Imatge de la roda de premsa celebrada ahira l’Aeroport de Sabadell // Foto: Ajuntament de Mataró

Mataró acollirà aquest dissabte 19 i diumenge 20 la Festa al Cel, el festival aeri més antic i important de l’Estat. Enguany, l’organització de l’event, que s’ha avançat una setmana per evitar la coincidència amb la celebració de les Eleccions al Parlament de Catalunya 2015, va a càrrec de l’Ajuntament de Mataró que l’any passat ja va agafar el relleu a l’Ajuntament de Barcelona.

L’alcalde de Mataró, David Bote; la directora de l’Aeroport de Sabadell (AENA), Anna Moles; el president de l’Aeroclub Barcelona-Sabadell, Pere Joan Nogueroles; i el director del festival, Daniel Ventura, van presentar la programació definitiva de la Festa al Cel, que tornarà a tenir lloc a la platja més gran de la capital del Maresme, la del Varador. La presentació va tenir lloc a l’Aeroport de Sabadell, des d’on sortiran moltes de les aeronaus participants a l’espectacle.

L’Ajuntament de Mataró espera que la visita d’aficionats i espectadors repercuteixi econòmicament en el sector de la restauració, el comerç i els allotjaments locals. La Festa al Cel té un pressupost de 550.000 €, dels quals 127.500 € corresponen a patrocinadors privats (Mataró Parc aporta 100.000 € com a patrocinador principal). Altres empreses col·laboradores també patrocinen amb infraestructures i productes per a l’esdeveniment.

Tot i la pluja de l’any passat, a la primera edició de la Festa al Cel celebrada a Mataró hi van assistir més de 66.000 persones.

 

2 dies d’espectacles

Dissabte al capvespre es farà una exhibició aèria i diumenge tindrà lloc l’acte central d’aquest espectacle, amb la participació de patrulles i avions nacionals i internacionals.

Hi ha programades altres cites complementàries i espectacles d’animació durant tot el cap de setmana. En destaquen les de caire divulgatiu sobre els drons o vehicles aeris no tripulats, una actuació del grup infantil Macedònia (diumenge a les 17 h al passeig del Callao) i el Village del Comerç, una mostra comercial i gastronòmica (passeig del Port).

També en el marc de la Festa al Cel es lliuraran els premis Cristòfol Juandó i Josep Canudas. La Missió Rosetta de l’European Space Agency (ESA) i Starmus són els guardonats d’enguany respectivament. Els premis reconeixen les persones i entitats que destaquen per la seva tasca de divulgació aeronàutica.

Els plats forts del festival

La Festa al Cel 2015 comptarà amb les exhibicions de destacades patrulles i aeronaus militars i civils. Un dels plats forts del festival aeri serà la Patrulla Águila, la degana de les patrulles acrobàtiques de l’Exèrcit de l’Aire, que enguany celebra el 30è aniversari.

A més, entre les aeronaus militars hi participaran un AV8B Harrier de l’Armada, que és el mític reactor que és capaç d’enlairar-se i aterrar en vertical; el Boeing Chinook de l’Exèrcit de Terra, que és un gegantí helicòpter amb dos rotors; i l’F-18 de l’Exèrcit de l’Aire. El Harrier i el Chinook es podran veure també durant la jornada de portes obertes que es farà dissabte a l’Aeroport de Sabadell.

La Festa al Cel també permetrà veure aeronaus que fan un servei públic, com és el cas dels apagafocs Canadair de l’Exèrcit de l’Aire, l’Air Tractor dels Bombers de la Generalitat i els helicòpters de rescat i assistència (SAR Exèrcit de l’Aire, GEAS Guàrdia Civil, Bombers, SEM, i Mossos).

Pel que fa a les patrulles civils, hi destaca l’històric avió PBY-5 Catalina, que és un hidroavió de 30 m d’envergadura que servia als americans per rescatar tripulacions dels vaixells que participaven al Pacífic a la II Guerra Mundial, i que tenia capacitat per mantenir-se enlairat durant més de 20 hores.

Enguany també es programarà un espectacle aeri de capvespre, en el qual hi participarà una patrulla acrobàtica nova que també fa servir pirotècnia: AeroSparx Team.

Conveni amb l’Aeroclub Barcelona-Sabadell, qui aporta l’expertesa de 22 anys

L’Ajuntament de Mataró i l’Aeroclub Barcelona-Sabadell (ACBS) van signar l’any passat un conveni de col·laboració per tirar endavant el festival, on l’aeroclub aporta l’expertesa de 22 anys en l’organització de la festa a Barcelona.

El disseny i preparació de l’exhibició aèria i tot allò que té a veure amb les aeronaus, pilots i organitzacions participants; l’assessorament sobre adequació de l’espai ciutadà i les seves mesures de seguretat de conformitat amb l’eix de presentació de la demostració aèria; suport en la planificació dels serveis d’emergència aeronàutics i en els serveis i equipaments obligatoris per a la seva celebració; entre d’altres són algfuns dels aspectes concrets en els que hi col·labora l’Aeroclub Barcelona-Sabadell.

L’Ajuntament també ha convocat dos concursos públics per contractar tant la gestió de la graella d’aeronaus participants (adjudicada a Aeroclub Barcelona-Sabadell per un import de 96.800 € IVA inclòs), com la producció i logística de l’esdeveniment (adjudicació a l’empresa Actividades de Ocio y Educación, SL –Swolf Group per 80.707 € IVA inclòs). 

 

L’organització recomana el transport públic

L’organització recomana que s’utilitzi e transport públic, bàsicament el tren si es ve d’un altre municipi. Renfe duplicarà la oferta habitual de diumenge entre Barcelona i Mataró, de 8.30 a 11h i de 14.30 a 20h, amb trens aproximadament cada 7 minuts.

Pels que s’apropin en vehicle privat, s’habilitaran aparcaments i autobusos llançadora –un servei especial de Mataró Bus– per aproximar-se a la zona de les platges.

La N-II es tallarà al trànsit i hi haurà importants restriccions de circulació a la façana marítima per facilitar l’accés a peu a les platges.

Switch to mobile version