Autor Societat
10 Setembre 2015 a 10:00

Salut i el CAC demanen evitar els esteriotips sobre salut mental als mitjans audiovisuals

Evitar titulars alarmants i comptar amb els testimonis

Recomenacions tractament salut mental // Imatge cedida per la Generalitat

Recomenacions tractament salut mental // Imatge cedida per la Generalitat

El Departament de Salut i el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), juntament amb l’entitat Obertament, han presentat el document Recomanacions sobre el tractament de la salut mental als mitjans audiovisuals. Un treball dirigit als mitjans per tal que en el desenvolupament de la seva activitat ajudin a informar sobre aquests trastorns de forma més acurada, correcta i sensible, i contribueixin a evitar els estereotips relacionats.

L’acte, que s’ha fet al Col·legi de Periodistes de Catalunya, ha comptat amb el conseller de Salut, Boi Ruiz, el president del CAC, Roger Loppacher, i el president de l’Associació Obertament, Xavier Trabado. Tots tres agents impulsors de la iniciativa consideren que, per la seva influència en l’opinió pública, els mitjans de comunicació poden ser una eina molt útil en la normalització dels trastorns mentals ajudant a combatre estereotips, ja que moltes vegades, en el tractament que se n’hi fa, s’exagera el risc d’agressivitat i s’afavoreixen la por i la desconfiança en relació amb aquests trastorns.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha dit: “Hem de treballar tots plegats perquè a les produccions audiovisuals i en els mitjans de comunicació no hi hagi cap element que accentuï l’estigma cap a les persones amb malalties mentals”.  Per la seva banda, el president del CAC, Roger Loppacher, que ha subratllat: “Els mitjans de comunicació poden ser una eina molt útil en la normalització dels trastorns mentals, ajudant a combatre estereotips”.

El president de l’Associació Obertament, Xavier Trabado, ha destacat: “L’estigma dificulta els processos de recuperació de la persona afectada i del seu entorn” i ha afegit: “Els mitjans de comunicació són el gran aliat de cara a lluitar contra aquest estigma”.

 

El document apunta que totes les persones són tan susceptibles de tenir problemes de salut mental com de patir qualsevol altra malaltia. El treball remarca tres característiques que defineixen els problemes de salut mental: són habituals, d’interès general i que estan estigmatitzats.

 

Es demana evitar titulars alarmants o morbosos que incloguin la salut menta, de manera gratuïta per captar l’atenció i a incloure els testimonis. A més, al document s’insta que qualsevol persona que trobi un contingut o una representació que consideri inadequat o estigmatitzant pel que fa als problemes de salut mental als mitjans de comunicació s’adreci a Defensa de l’Audiència del CAC o al programa d’actuació Alerta Estigma, de l’entitat Obertament.

 

 

 

 

 

 

Switch to mobile version