Autor Societat
17 Setembre 2015 a 13:00

El Vallès Occidental es coordina per acollir als refugiats

Diferents municipis anuncien suport econòmic per ajudar les entitats d’acolliment

Consell Comarcal

Consell Comarcal // Imatge cedida perl Consell Comarcal

El Consell d’alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental es va construir ahir pel mandat 2015-2019 i es va abordar l’acolliment dels refugiats. El conjunt de representats municipals van acordar una actuació conjunta per planificar l’acollida de les persones refugiades. Una Comissió tècnica treballarà per crear un Pla Comarcal d’Acollida de Refugiats que identifiqui les necessitats, la disponibilitat dels municipis i el mapa de recursos comarcals.

Ignasi Giménez, president del Consell i alcalde de Castellar del Vallès va remarcar la necessitat que “l’acollida de persones refugiades es pugui fer amb les màximes condicions. Hem de poder mobilitzar de manera oportuna els recursos per acollir els refugiats mitjançant el Pla d’Acollida”. A més, va explicar que “la major part d’alcaldes i alcaldesses han mostrat la seva col·laboració amb ajudes directes en funció de la disponibilitat pressupostària per ajudar les entitats que treballen en ruta i també hem acordat reclamar al govern de l’Estat que s’apliqui un contingent de persones per acollir i que es pugui ampliar el termini d’acollida de 6 a 24 mesos”.

El president del Consell Comarcal va explicar que “necessitarem molts recursos: sanitaris, d’assessorament jurídic, serveis socials, educació i temes lingüístics. Hem coincidit que no cal crear nous serveis per atendre les persones refugiades sinó reforçar els que ja existeixen actualment i que en part tenim ja col·lapsats per la situació econòmica actual. És important que cada municipi faci una proposta de quines possibilitats d’acollida tenen en funció de molts paràmetres, com la seva població, la taxa d’atur, el parc d’habitatge, els serveis existents…D’aquesta manera des de la comarca podrem protocalaritzar l’acollida i fer-la en condicions”. “També esmerçarem esforços en sensibilitzar la població. Hem de fer pedagogia i conscienciació i demanem la implicació dels mitjans de comunicació per tal d’explicar bé el que es farà”, va afegir.

A la reunió també hi va assistir l’alcaldessa de Sant Cugat i presidenta de la Diputació de Barcelona que va concretar “un ajut d’emergència econòmic important de la Diputació al Fons Català de Cooperació, al voltant dels 100.000 euros per l’ajut les entitats que estan treballant en ruta, sobre el terreny”. Conesa va explicar que “es treballa en els ajuts de continuïtat amb la creació, per part de la Diputació, d’una borsa de fons a través de la línia d’ajuts d’atenció a les persones, per als municipis que tinguin persones en acollida” i va remarcar que el paper dels Consells Comarcals serà important.

Juli Fernández, alcalde de Sabadell, va dir que “Sabadell és una ciutat amb forta tradició acollidora i que actualment té el 40% dels llits que el ministeri té per a asil. Per això posem el coneixement i l’expertesa al servei del Consell Comarcal i dels altres municipis per poder tirar endavant aquest Pla d’Acollida”.

Al llarg dels primers mesos es preveu un Pla d’Acollida un cop determinades les persones a acollir per cada país.

En aquest sentit Rosa Mª Ribera, tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Terrassa, va afirmar que “l’important és que estem començant a reaccionar a la crisi i ho estem fent des dels municipis. I hem de tenir en compte que la majoria de famílies que puguin arribar poder ser desestructurades per les conseqüències del conflicte i també força grans, de cinc, set o nou membres. Per tant hem de procurar poder fer una acollida adequada”.

Ahir al matí es va aprovar un acord on s’aprova l’adhesió a la “Moció de Suport a l’acollida de la població refugiada víctima dels conflictes armats a la mediterrània” impulsada pel Fons Català de Cooperació i les entitats municipalistes FMC i ACM.

El Consell Comarcalté previst aprovar en el proper ple ordinari del 8 d’octubre un ajut per atendre necessitats d’acollida en ruta i també l’adhesió a la moció del Fons Català i les entitats municipalistes” tal com va explicar Maria Àngels Marcuello, vicepresidenta i responsable de Serveis Socials.

Switch to mobile version