Autor Societat
8 Agost 2015 a 16:00

Salut anima a fer activitat física a les vacances

Recomana fer-ho a les hores més fresques del dia

Colors d'estiu a la Plana de Vic // Foto: @pfelipedj

Colors d’estiu a la Plana de Vic // Foto: @pfelipedj

El període de vacances que aquests dies estan gaudint moltes persones acostuma a ser un moment escollit per realitzar activitat física. L’exercici, moderat i regular, és beneficiós per a totes les edats i l’estiu també és una bona època per practicar-lo. Amb tot, des de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) del Departament de Salut, es vol fer una crida perquè aquesta activitat a l’aire lliure es procuri dur a terme entre les hores més fresques del dia, que acostumen a ser a primera hora del matí o al vespre.

En el cas que no es faci així, l’activitat física intensa i les altes temperatures poden provocar dolors, rampes i altres espasmes musculars. Per evitar-ho, a banda de limitar aquesta activitat durant les hores de més calor, s’aconsella portar gorra, ulleres de sol, vestir roba lleugera, buscar les zones d’ombra, hidratar-se sovint i cuidar l’alimentació, evitant menjars calents i apostant per consumir aliments rics en aigua, com fruites, verdures i hortalisses.

L’exercici físic es pot fer caminant, jugant, nedant, ballant, anant amb bicicleta o practicant algun esport. Activitats, aquestes i moltes d’altres, que força més gent fa en aquests dies de lleure i que milloren la salut i ajuden a prevenir i tractar diversos problemes de salut crònics, a controlar el pes, a estar més relaxat i a dormir millor. Les vacances també són ideals per dur a terme activitats de lleure a la natura, com ara fer excursions. En aquest sentit, a diferents municipis de Catalunya existeixen rutes saludables que permeten passejar amb la seguretat d’estar realitzant una activitat física que repercutirà positivament en la salut.

Per últim, Salut recorda que una vida activa millora la salut i ajuda a prevenir i tractar diverses malalties, té efectes antidepressius, millora l’ansietat i la salut cardiovascular, prevé la diabetis de tipus 2, l’insomni, el sobrepès i l’obesitat, i comporta altres tipus de beneficis. En aquest sentit, el Pla d’activitat física esport i salut apunta un decàleg amb trucs per ser més actius en el lleure que moltes famílies gaudeixen aquests dies.

La promoció de l’activitat física té l’objectiu d’incrementar els anys en bona salut de la població de Catalunya. Aquest és un dels eixos que preveu el Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP), l’eina estratègica del Govern per desenvolupar les accions de salut pública a Catalunya. Aquest eix inclou actuacions en altres àmbits, com ara la mobilitat, el sistema sanitari, l’alimentació, l’educació, la cultura i el lleure.

Switch to mobile version