Autor Articles i estudis
20 Agost 2015 a 18:00

El ranxo més gran del món: Anna Creek Station

ubicacio anna creek

Quan sentim a parlar de latifundis i terratinents, el més normal és que, a casa nostra, vingui a la memòria la imatge de la Duquessa d’Alba. Els seus impressionants terrenys i masos a Andalusia, Extremadura i Castella, d’hectàrees i hectàrees sense fi -avui heretades pel seu fill Carlos- serien l’arquetip del que vindria a ser una “gran finca”. No obstant això, i malgrat les 34.000 hectàrees que -segons sembla- posseeix la Casa d’Alba, qualsevol de les seves finques es queda a l’altura de qualsevol pis “ideal parelles” quan es compara amb la finca d’Anna Creek Station. I és que aquest ranxo és, ni més ni menys, que la finca privada més gran del món. Si viatja a Austràlia, el convido a visitar-la.

Anna Creek Station (Station és l’equivalent australià de “ranxo”) és simplement inabastable. Aquest petit terrenyet, que deixa en ridícul a qualsevol dels immensos ranxos texans, té ni més ni menys que 24.281 km2 (2.428.000 ha). Superfície que, si la traduïm a alguna mesura més reconeixible per a nosaltres, seria més gran que tota la Comunitat Valenciana i gairebé tan gran com Galícia sencera. Déu n’hi do.

Aquest ranxo, dedicat exclusivament a la ramaderia, es troba al cor d’Austràlia, a l’estat de South Australia (Austràlia del Sud) i des de 1934 pertany enterament als descendents de Sir Sidney Kidman, un comerciant australià que, a finals del segle XIX i partint d’un cavall borni (no és conya), es va fer ric venent vaques al seu germà, que tenia un escorxador, i cavalls a l’exèrcit hindú.

Aquest parent llunyà de Nicole Kidman, tenia un especial olfacte per als negocis i va aprofitar la seva profunda amistat amb un aborigen -en un moment en què eren considerats pitjor que els gossos per adquirir tot un seguit de terrenys que li podien ser interessants per les seves finances . Així, d’aquesta manera, va aconseguir pastar una gran fortuna i acumulant ranxos immensos -dels quals, Anna Creek Station és el més gran-, fins arribar a controlar una superfície total de més de 100.000 km2 (més gran que Portugal). Els ducs d’Alba, al costat de les terres de la família Kidman, tenen un hortet. Definitivament.

No obstant aquestes grans possessions, hem de tenir en compte que Austràlia és immensa i que està pràcticament despoblada, per la qual cosa Anna Creek Station, tot i tenir una superfície com la d’Israel i tenir inclòs en el seu territori un poble sencer -Coober Pedy – de 1.695 ànimes, simplement està treballat per 17 persones (la meitat aborígens) i mou unes 17.000 caps de bestiar. I és que la sequera, des del 2001, està fent estralls.

En termes geològics, Anna Creek Station es troba en una de les zones més àrides del continent-illa, ocupant en part el fons del llac Eyre, un llac endorreic de poca profunditat que s’omple un cop cada 10 anys quan les pluges són excepcionalment abundants. Llac que proporciona un autèntic espectacle de vida quan s’omple i que serveix per tenir una bona temporada ramadera al ranxo, el qual, en les temporades dolentes com el 2008, pot arribar a tenir tan sols 1.500 vaques. Detall que pot fer tremolar qualsevol economia per potent que sigui.

Anna Creek Station, malgrat la seva immensitat, a l’actualitat no és un gran negoci. Els descendents de Sir Sidney Kidman tenen el control des que aquest va morir el 1935, però els temps -i la climatologia- han canviat i es fa imperiosa una reorientació del negoci familiar. Potser per això estiguin buscant comprador per a aquest terreny que, tan bell com descomunal, és en si mateix un país dins d’un altre país.

L’imperi Kidman està valorat en 175 milions de lliures esterlines…

S’atreveix a fer una oferta?

-Ireneu Castillo-

Switch to mobile version